loading

Gripa şi sarcina

Perioada de sarcină, desigur, nu este prielnică pentru a te îmbolnăvi. Necătînd la aceasta , foarte rar întîlneşti o femeie care pe parcursul celor nouă luni de sarcină nu s-a îmbolnăvit niciodată. Iată de ce, dacă acuzaţi nasul înfundat, dureri în gît, nu vă alarmaţi prea tare. Toate aceste semne pot fi simptomele unei simple răceli care nu afectează dezvoltarea normală a fătului.  Mai grav este faptul dacă aţi fost contaminată cu boala infecţioasă – gripa.

Simptomele gripei sunt bine cunoscute – creşterea bruscă a temperaturii, slăbiciune, congestie nazală, tuse, cefalee.

Gripa este produsă de virusuri din familia Orhomyxoviridae.

Gripa poate fi contactată în urma unor epidemii — această infecţie pătrunde în organism prin aerosoli de la persoana infectată prin tuse sau strănut.

Odată cu pătrunderea virusului în organism, virusul începe repede să se multiplice şi a se răspîndi prin sînge prin tot corpul organismului uman,  lezînd mucoasa căilor respiratorii, care nu mai poate să-şi îndeplinească funcţiile în mecanismul de apărare a organismului. Iată de ce, complicaţiile gripei includ pneumonia, bronşita, otita, sinuzita.  Din cauza proceselor inflamatorii ale muşchilor cardiaci, poate fi provocată uneori insuficienţă cardiovasculară. Anume din cauza complicaţiilor sale grave, gripa este periculoasă în timpul sarcinii.

Cea mai gravă consecinţă a gripei este riscul avortului spontan sau al naşterii premature. De menţionat faptul că pe fonul unui organism slăbit se pot asocia unele infecţii bacteriene  – pneumococ, stafilococ. Frecvent sunt observate şi complicaţiile bolilor cronice, precum astmul bronşic şi bronşita cronică, bolile cardio-vasculare, tulburările metabolice, patologia renală etc.

Tratament

De notat faptul că doar medicul specialist la care vă adresaţi de urgenţă şi îl anunţaţi neapărat ca sunteţi însărcinată, poate sa vă indice tratamentul antigripal. Tratamentul gripei indicat femeilor însărcinate are particularităţile sale. De menţionat faptul ca administrarea multor din preparate antigripale sunt contraindicate în cursul sarcinii. Din
aceste preparate face parte:aspirina, anumite preparate antitusive, vasoconstrictoare,  anumite preparate antivirale.

În primul rînd , trebuie să respectaţi o hidratare intensă, care vă va ajuta să «spălaţi» virusul din organism.  Daţi preferinţă sucurilor acre bogate în vitamina C – sucuri naturale,
proaspăt stoarse, ceai fierbinte cu zmeură şi lămîie sau miere, ceai din măceş. Dintre medicamentele care se pot lua în timpul sarcini( la indicaţia medicului) paracetamolului.

Împotriva tusei, medicul cu siguranţă vă va indica preparate antitusive, admise administrării în timpul sarcinii. De asemenea , este destul de actuală şi efectuarea inhalaţiilor de vapori cu infuzie de romaniţă, muşeţel, mentă, salvie, eucalipt, sunătoare, muguri de pin ş.a.  Antibioticele nu sunt eficiente în tratarea gripei.

Consecinţele gripei în timpul sarcinii

Bineînţeles, toate femeile însărcinate sunt extrem de îngrijorate de faptul cum va afecta gripa sănătatea viitorului copil. Este cazul de menţionat că nici un medic nu poate să va asigure în acest sens. Cu o mai mare siguranţă, se poate de afirmat că gripa contactată în primele 12 săptămîni de sarcină, poate afecta iremediabil fătul. În acest termen de sarcină are loc formarea organelor şi ţesuturilor viitorului copil, de aceea este important ca
dezvoltarea sarcinii sa decurgă normal. Cu cît termenul sarcinii este mai mare, gripa nu mai poate influenţa nefast dezvoltarea structurii organelor fătului.

În afară de aceasta, în natură există regula «totul sau nimic».  Urmînd această regulă, dacă după contaminarea gripei, sarcina nu se dezvoltă firesc, în cele mai dese cazuri ea urmează a fi întreruptă. Dacă însă sarcina se dezvoltă corect, testele efectuate sunt bune, conform examenului ecografic(USG) fătul şi placenta sunt normale, puteţi să nu vă faceţi nici o emoţie legate de sănătatea şi dezvoltarea viitorului copil.

Dacă gripa a decurs greu, cu complicaţii, atunci există probabilitatea infectării copilului. În acest caz se poate face aşa numitul«triplu test» la AFP, HCG şi uE3 ( neapărat se investighează toţi trei markeri serici, pentru o evaluare obiectivă a stării fătului).

Totuşi, este cazul de notat că rezultatele acestui test sunt predictive nu garantate, fiindcă depind  de o mulţime de alţi factori. În dependenţă de rezultatele triplului test, vă puteţi linişti sau să urmaţi şi alte investigaţii. Următoarea investigaţie constă în efectuarea
testului de diagnostic prenatal – amniocintezei.

Procedura presupune extragerea unei mici cantităţi de lichid amniotic din uter, pentru a
determina dacă fătul are anumite anomalii genetice, malformaţii sau infecţii. Totuşi, amniocinteza  nu poate identifica toate anomaliile. Cu toate că procedura are loc foarte repede, practic fără dureri, sub control ecografic, aproximativ în 1-2 cazuri gravida poate prezenta anumite riscuri , şi anume de a pierde sarcina sau a naşte prematur. De aceea, înainte de a efectua procedura respectivă, gîndiţi-vă bine cum veţi proceda dacă anumite tulburări în dezvoltarea copilului se vor depista.

Profilaxia gripei în timpul sarcinii

Imunitatea femeilor însărcinate este mai fragilă, de aceea probabilitatea contaminării cu gripă este mult mai mare decît în cazul celorlalte femei. Pentru prevenirea acestei boli, medicii recomandă vaccinul antigripal, efectuat înaintea sezonului epidemiilor de gripă. Vaccinul antigripal modern conţin  virus cu activitate atenuată, inactivat, de aceea se consideră a fi sigur şi nu are consecinţe negative asupra copilului. Totuşi, dacă aveţi mai puţin de 14 săptămîni de sarcină, adică sunteţi în primul trimestru de sarcină,vaccinul respectiv nu trebuie efectuat. În plus, vaccinarea antigripală nu vă protejează deplin de boala dată. Vaccinîndu-vă  împotriva  gripei, vă luaţi o marjă de siguranţă împotriva unei eventuale îmbolnăviri sau puteţi trece peste acesta mut mai uşor.   

Ridicarea imunităţii în această perioadă este absolut necesară.  De menţionat la acest capitol, călirea organismului, modul de viaţă sănătos, alimentarea corectă, activitatea fizică.
În scop profilactic, mulţi medici recomandă înainte de a ieşi în locuri publice aplicarea unguentului Oxolinic pe mucoasa nazală, sau unguentul viferon. Dacă sarcina decurge fără complicaţii, vă simţiţi bine, controlul ecografic efectuat nu depistează nici o dereglare în dezvoltarea copilului şi toate testele sunt bune, puteţi să nu vă faceţi nici o emoţie ce ţine de sănătatea viitorului copil.