loading

Hemoroizii

Hemoroizii – reprezintă o boală cronic progresivă cu acutizări periodice.

De cele mai multe ori hemoroizii se dezvoltă treptat. Pacienţii acuză periodic plângeri
legate de disconfortul în regiunea anusului şi „rect”, senzaţia unui corp străin, asprime în anus, remarcînd episodic eliminări nesemnificative de sînge în timpul defecaţiei. Pentru stadiile incipiente ale hemoroizilor nu este specifică prezenţa permanentă a plîngerilor – manifestările bolii se pot observa doar în cazul dereglărilor intestinale (constipaţii sau diarei), în urma eforturilor fizice (în special a celor statice  – ridicarea greutăţilor), poziţiei şezute îndelungate, dezechilibrului în dietă (alcool, sărat, picant), supraîncălzirii ori suprarăcirii (baia curativă, baia fierbinte, „pescuitul de iarnă” şi etc. ).

Destul de des, în special la vîrsta tînără boala se manifestă printr-o acutizare, ce se reflectă prin durere, mărirea nodulilor („cucuielor”, „balonaşelor” şi etc.) în regiunea anusului.

Boala hemoroidală, mai des numită simplu „Hemoroizi” – este o boală cronic progresivă
cu acutizări periodice. 

Chiar prima acutizare transferă pacientul din categoria oamenilor sănătoşi în categoria bolnavilor.

Acutizările ulterioare ale bolii se pot manifesta cu o frecvenţă şi intensitate mai mare, chiar şi în cazul încălcărilor nesemnificative în alimentaţie şi ridicării minime a greutăţilor. Între
acutizări pacientul se poate simţi complet sănătos, mai ales, dacă respectă regimul de viaţă şi prescrierile dietetice.

Simptomele hemoroizilor cronici

Simptomele de bază ai hemoroizilor cronici sunt hemoragiile periodice, legate, de regulă, cu defecaţia şi căderea nodulilor hemoroidali din anus în timpul defecaţiei sau după.

Tratamentul hemoroizilor

Alegerea celei mai optime tactici şi a metodei de tratament a hemoroizilor depinde de stadiul şi tipul bolii, gradul de pronunţare al simptomaticii, precum şi de prezenţa afecţiunilor şi stărilor asociate.

Tratamentul conservativ (medicamentos) al hemoroizilor, în principal, este orientat spre lupta cu acutizările hemoroizilor. De aceea, trebuie să înţelegem, că în ciuda caracterului cronic al bolii, orice tratament conservativ are exclusiv un caracter temporar.

La tratamentul de succes al majorităţii bolnavilor de hemoroizi contribuie aplicarea metodelor moderne de tratament puţin invazive şi combinaţiile lor: coagularea infraroşie, scleroterapia, ligatura nodulilor hemoroidali cu inele din latex, bandajarea vaselor hemoroidale sub supravegherea doplerometriei ultrasonore şi altele. Traumatizarea minimă, durerea nesemnificativă fac aceste metode foarte atrăgătoare, atât pentru
medici, cât şi pentru pacienţi. Însă, în pofida faptului că metodele puţin invazive sunt mai inofensive decât hemoroidectomia tradiţională, trebuie să avem în vedere, că în urma acestor manipulaţii, uneori se observă dezvoltarea complicaţiilor. Din acest motiv, întrebuinţarea acestora presupune neapărat deprinderile chirurgicale ale medicului, îndeplinirea de către acesta a regulilor de aseptică şi respectarea principiilor de bază ale aplicării lor.

În stadiile tardive de dezvoltare a hemoroizilor se execută o intervenţie chirurgicală (hemoroidectomia), orientată spre înlăturarea radicală a colectorilor ţesutului cavernos, care constituie baza nodulilor hemoroidali. Metodicile moderne chirurgicale desfăşurate în staţionarele specializate, oferă posibilitatea de a micşora numărul complicaţiilor, de a reduce durata aflării în staţionar şi de a obţine nişte rezultate bune funcţionale.

Priorităţile tratamentului hemoroizilor la clinica «TerraMed»