loading

Hepatita G

Hepatita G  se răspîndeşte peste tot. În baza expresiei plastice a medicilor englezi hepatita G – este fratele mezin al hepatitei C. Hepatita G se transmite pe aceeaşi cale ca şi hepatita C: prin sânge. Această boală este răspîndită pe larg printre narcomani. Este posibilă de asemenea şi calea sexuală de infectare şi transmiterea virusului de la mamă la făt.

Situaţiile, în care se produce cel mai des infectarea:

Simptomele

După manifestările sale hepatita G aminteşte hepatita C. Totodată, pentru aceasta nu este caracteristică progresarea procesului infecţios inerent hepatitei C cu dezvoltarea cirozei şi cancerului.

De regulă, hepatita acută G poate decurge sub formă clinică pronunţată şi asimptomatică.

Manifestările clinice ale hepatitei G au fost studiate insuficient.

Urmările formei acute de boală pot fi: însănătoşirea, formarea hepatitei cronice sau purtarea îndelungată a virusului. Combinarea cu hepatita C poate duce la ciroză.

Diagnosticul şi tratamentul

Un criteriu principal la stabilirea diagnosticului servesc diferiţi indici clinici şi de laborator: aceştia sunt marcatorii virusului hepatitei, modificarea indicilor biochimici ai sângelui. Pentru diagnosticul hepatitei G se aplică metoda PCR (reacţia de polimerizare în lanţ), ce permite detectarea ARN-ului virusului hepatitei G.

Scopurile tratamentului:

Folosirea Interferonului nu poate garanta însănătoşirea deplină, însă, acesta preîntâmpină dezvoltarea cirozei sau cancerului hepatic. Eficienţa tratamentului creşte considerabil, dacă interferonul se aplică în combinaţie cu ribavirină. Un efect pozitiv este atins în 40-60% cazuri.