loading

Implantologie (stomatologie)

Implantologia orală reprezintă un compartiment al stomatologiei ce are ca scop recuperarea și reabilitarea pacienților cu pierderi de dinți prin intermediul implanturilor dentare.

Implantul dentar, în esență, reprezintă un șurub din titan care se inseră în os, înlocuind rădăcina dintelui pierdut.

Avantajeleimplanturilor:

Indicații pentru implantare:

Limitarea implantării:

Contraindicații relative la implantare:

Contraindicații absolute la implantare:

Componența implantului:

Implantul dentar include 2 componente:

Implantologia orală constă din 2 compartimente:

Compartimentul chirurgical constă din 2 etape: în prima etapă are loc operația de inserare a implantului propriu-zis în os cu inchiderea lui cu un căpăcel; în a doua etapă are loc deschiderea implantului cu înlăturarea căpăcelului și aplicarea conformatorului gingival pentru 7-10 zile.

Operația de inserare a implantului se efectuează cu anestezie locală, se face incizia gingiei în locul implantării, cu freze speciale se pregătește locul pentru inserare a implantului de anumit diametru și lungime, se inseră implantul, se aplică căpăcelul pentru închiderea implantului (care nu va permite concreșterea osului și gingiei în interiorul implantului), apoi se suturează gingia. Peste 7-10 zile pacientul vine la un control, tot atunci se înlătură firele de sutură.

Apoi urmează perioada de așteptare în care implantul face legătură cu osul (perioada de steointegrare), care durează 4-6 luni, apoi pacientul vine la a doua etapă chirurgicală. Se va face un examen radiologic pentru a vedea calitatea osteointegrării, se va înlătura căpăcelul implantului și se va aplica conformatorul gingival pe 7-10 zile pentru a reda gingiei forma cît mai naturală. După aceasta se va recurge la protezare.

Multeori compartimentul chirurgical se realizează într-o singură etapă, adică la etapa de inserare a implantului nu se aplică căpăcelul, dar se montează conformatorul gingival. Aceasta ne permite după vindecarea gingiei de a confecționa o lucrare provizorie pentru perioada de osteointegrare.

Înainte de implantare trebuie de efectuat planificarea, pentru aceasta pacientului se indică tomografia computerizată pentru alegerea corectă a sistemei de implanturi, numărului și dimensiunilor implanturilor, precum și a poziției convinabile pentru protezare. Tomografia computerizată ne permite să vedem dacă este suficient os pentru implantare, prezența anumitor structuri anatomice pe care trebuie să le omitem. În unele situații avem insuficiență de os pentru implantare, în așa situații se pot efectua operații suplimentare pentru compensarea dificitului de os: sinus-lifting, regenerarea osoasă ghidată, etc. Aceste intervenții necesită timp și cheltuieli suplimentare și rata succesului depinde cel mai mult de starea de sănătate a pacientului, precum și de seriozitatea pacientului față de recomandările medicului.

Peste 7-10 zile după montarea conformatorului gingival pacientul vine la protezare. La această etapă se va scoate o amprentă și în laborator se va confecționa lucrarea protetică respectivă. Prin colaborarea dintre pacient-medic-tehnician dentar se va alege tipul lucrării (fixă sau demontabilă), precum și materialul din care se va confecționa lucrarea. La protezarea pe implanturi dentare de obicei lucrarea permanentă se confecționează din metaloceramică, metalocompozit sau dioxid de zirconiu (vezi compartimentul ”ortopedie”).

La edentațiile totale se poate utiliza tehnica ”all on 4” sau ”all on 6” (totul pe 4 sau totul pe 6), ceea ce presupune inserarea a 4 sau 6 implanturi și confecționarea imediată a unei lucrări provizorii pe tot maxilarul edentat, apoi peste 4-6 luni (după perioada de osteointegrare) se va confecționa lucrarea permanentă. Această tenică necesită o examinare și pregătire minuțioasă, proteza provizorie se va fixa în primele 24 ore din momentul implantării.

În clinica nostră se lucrează cu următoarele sisteme de implanturi:

  1. Clasa bugetară – A.B. Dental Devices (Israel);
  2. Clasa medie – Dentium Super  Line 3 (Korea de Sud);

– Sky Implant (Bredent, Germania);

– Megagen EnyRidge (Korea de Sud);

  1. Clasa Premium – Nobel Biocare(Elveția).

Sistemul de implante se va alege în dependență de caz și posibilitățile financiare ale pacientului, cu cît sistemul este mai sofisticat, cu atît posibilitatea complicațiilor este mai mică.