loading

Litiaza Renală

Litiaza renală – cunoscuta cu denumirea de „pietre la rinichi” este o afecţiune caracterizată prin prezenţa şi dezvoltareacalculilor la nivelul rinichilor, vezica urinară ori ureter. Această maladie poate afecta persoane de diferite vîrste,  atât persoanele în vârstă cât şi copii nou
născuţi.

Cauzele apariţiei calculilor la nivelul rinichilor ori ureter sunt diferiteşi pot ţine de dereglarea metabolismului, şi în consecinţă – formarea sărurilor nedizolvabile, din care mai apoi se formează acestea.  În aceste cazuri consultarea endocrinologului poate ajuta la determinarea cauzei dereglărilor metabolice şi poate influenţa la timp asupra lor.

În dependenţă de vârsta bolnavului, calculile se deosebesc după componenţa lor şi după locul formării. Astfel la persoanele mai tinere, cel mai des se formează în rinichi şi în ureter, iar la persoanele mai în vârstă acestea mai des apar în vezica urinară.

Simptomele litiazei renale

Dezvoltarea litiazei renale cel mai des este însoţită de dureri lombare, care derivă în colici renale cu accese dureroase. Durerea iradiază spre abdomenul inferior, fiind însoţită de febră şi hematurie.     

Dacă maladia nu este tratată la timp, la acest tablou clinic se mai asociază şi simptomele altor maladii – pielonefrita acută şi cronică, insuficienţa renală acută şi cronică, hipertensiune arterială şi altele.  

Simptomele ce denotă prezenţa afecţiunii sunt:

Diagnosticul litiazei renale

Pentru determinarea diagnosticului sunt necesare un complex de investigaţii de diagnosticare, printre care sunt:

Dacă în anamneză lipsesc accese ale colicilor rinichilor, specialistul indică diagnosticarea diferenţiată a maladiei cu forma hematurică  a Glomerulonefritei cronice.

Tratamentul litiazei renale în clinica «TerraMed»

Alegerea metodei tratamentului depinde de dimensiunile, amplasarea şi componenţa chimică ale calculului, la fel prezenţa ori lipsa complicaţiilor. La etapa incipientă, sarcina principală a tratamentului constă în înlăturarea durerii. După aceasta, specialiştii purced la înlăturarea lor, tratamentul infecţiei şi prevenirea apariţiei litiazei recidivante.  

În unele cazuri este posibilă aplicarea metodei conservative – se recomandă administrarea diferitor preparate medicamentoase, dieta şi este interzis consumul de lichide. Astfel de tratament este indicat atunci când calculile nu sunt mai mari de 3 mm. Preparatele moderne permit dizolvarea lor la nivelul rinichilor şi eliminarea lor fără intervenţie
chirurgicală.  

Dar aplicarea cestei metode este acceptată doar sub controlul nemijlocit al medicului specialist, care în cazul începerii procesului inflamator indică terapia eficientă antibacteriană.    

Dar dacă calculile depăşesc 3 mm în dimensiuni, atunci este necesară consultarea chirurgului şi intervenţia chirurgicală. Metodele operative includ atât eliminarea celor de dimensiuni mari, cât şi litotriţia extracorporeală la distanţă – sfărîmarea lor cu unde şoc (ESWL).   

Specialiştii clinicii «TerraMed» vor efectua investigarea completă a pacientului suspect de litiază renală, iar apoi vor prescrie tratamentul eficient, care va permite tratarea completă
a maladiei şi revenirea la un mod sănătos de viaţă.