loading

Mamalogie

În ultimul timp, numărul femeilor care se adresează pentru diverse afecțiuni ale glandelor mamare a crescut constant. Aproximativ 90% din toate afecțiunile glandelor mamare sunt reprezentate de boala fibrochistică, sau mastopatie; cancerul de sân este întâlnit la 5-10% dintre femei. Mastopatia este adesea asociată cu diferite patologii ginecologice, afecțiuni ale glandei tiroide, hipofizei, ficatului etc.

În clinica „TerraMed”, puteți primi consultații de mamolog. De asemenea, se efectuează tratamentul afecțiunilor benigne și maligne ale glandelor mamare.

Factori de risc.

Factori de risc de apariţie a patologiilor mamare pot deveni avorturile timpurii sau prea dese; refuzul la lactaţie sau perioada scurtă a acesteia; începutul timpuriu a menstruaţiilor (până la12 ani) şi climacteriul târziu (după 55 ani); maladii ginecologice, însoţite de încălcări de funţie a ovarelor; tulburări hormonale cauzate de boli ale glandei tiroide, a hipofizei, a suprarenalelor, administrarea fără control a preparatelor contraceptive, supragreutate; defalcare nervoasă prelungită sau stres psihic prelungit, ceea ce poate duce la schimbări în funcţia secretorie a sistemului endocrin; prima sarcină târzie, prima naştere după 30 ani, naştere după 40 ani, lipsa în anameză de sarcină şi naştere etc.

Autoexaminare.

Pentru tratarea eficientă a mastopatiei, precum şi a cancerului mamar este necesar ca aceste boli să fie diagnosticate cât mai devreme. În majoritatea cazurilor femeia singură poate depista patologia. Pentru aceasta este nevoie de autoexaminare regulată, care permite depistarea patologiei la prima etapă. Sânii se examinează în a 7-a – a10-a zi dup începutul menstruaţiei, iar în menopauză aceasta se poate produce în prima zi a fiecărei luni.

Autoexaminarea sânilor se produce în picioare sau ţn poztiţie culcată.

În afară de autoexaminare, pentru depistarea patologiilor mamare la etapa lor iniţială este necesară cosultarea regulată a medicului-mammolog, 1 dată pe an. Femeile cu vîrsta de peste 35 ani trebuie să treaca USG glandelor mamare 1 dată pe an.

Tratamentul

Tratamentul bolilor fibrochistice de sân poate fi precum conservativ, atât şi chirurgical ( în cazuri de forme nodulare a bolii, cu examen histologic obligatoriu pentru evitarea cancerului). În caz de formă difuză se aplică tratament conservativ cu folosirea vitaminelor, preparatelor de acţiune tonică şi preparatelor hormonale. Pentru a detemina necesitatea terapiei de substituţie hormonală (TSH) la femei în menopauză sau după extracţia chirurgicală a ovarelor se iau în cosideraţie următorii factori: pacienta trebuie să aibă indicaţii stricte pentru tratament hormonal; tipul şi dozajul preparatelor se prescriu individual_ e dorită folosirea unor doze mici de preparate hormonale. Se dă prioritate formelor neorale de administrare (plasture, gel). În caz, dacă după administrarea preparatelor hormonale apar senzaţii de dureri acute în sâni, se recomandă înlocuirea preparatului sau refuzul la terapia hormonală. Raportul dintre avantaje şi riscuri ale aplicării terapiei hormonale trebuie stabilit apart eîn fiecare caz concret.TSH măreşte riscul de apariţie a tromboflebitei, poate avea acţiuni asupra funcţiilor ficatului şi măreşte riscul de dezvoltare a cancerului mamar în caz, dacă se administrează în perioadă îndelungată, peste 5 ani).

Luând în vedere că spectrul maladiilor mamare, precum benigne , atât şi maligne, este foarte larg, nu încercaţi să vă lecuiţi desinestătător, adresaţi-vă la medic, care va pune diagnoza corectă şi va prescrie tratamentul necesar.

Specialiștii noștrii

Care sunt programul clinicii?

Clinica este deschisă de la 8:00 la 19:00. Sâmbătă 9:00 – 14:00. Închis – duminică

Cum se ajunge la Clinică cu transportul?

Pe strada Trandafirilor se poate ajunge cu troleibuzul nr. 4 sau microbuzul nr. 112.184. la st. La Kuza Vodă se poate ajunge cu autobuzul nr. 5 sau cu microbuzele nr. 113,189, 166, 163, 119

Costul unei consultații cu un specialist?

Costul consultației este de la 400 la 600 de lei, în funcție de specialistul ales

Cum să faci o programare la medic?

Vă puteți înscrie prin telefon formând biroul de înregistrare la 022-202-373. Pentru a face o programare pentru diagnosticarea radiațiilor (CT-MRI), sunați la 022-780-130.