loading

Pielonefrita

Pielonefrita  (din greacă pyelos — pelvis şi nephros — rinichi) — este o boală infecţioasă la nivelul pelvisului, provocată de diferite bacterii, deseori de Escherichia coli.

Cauzele

La persoanele sănătoase, urina este sterilă, iar agenţii patogeni pătrund în căile urinare din organele apropiate (intestinul gros,organele genitale) în sens ascendent (agenţii patogeni de la nivelul intestinului gros vor coloniza vestibulul vaginal după care vor ajunge la nivelul uretrei). Infecţia se poate răspîndi la fel,prin sistemul limfatic şi sistemul circulaţiei
sangvine, şi poate să se înmulţească în sistemul urinar.  Pielonefrita la fel se dezvoltă în acele cazuri când este afectată eliminarea urinei din rinichi.    

Pielonefrita poate afecta persoanele de orice vârstă, dar cel mai des se îmbolnăvesc copii de până la 7 ani, femeile cu vârsta cuprinsă între 18-30 ani, la care apariţia pielonefritei este legată de începutul vieţii sexuale ori naşterea şi bărbaţii mai în vârstă ce suferă de
adenomul prostatei, prostatita şi uretrita.  La fel, una dintre cele mai frecvente cauze ale pielonefritei este litiaza renală cu colica renală frecventă.

Probabilitatea dezvoltării pielonefritei creşte odată cu scăderea imunităţii organismului, diabetul zaharat, tuberculoza, hipovitaminoza şi maladiile inflamatorii cronice.

Simptomele

Pielonefrita poate fi acută şi cronică.

În cazul pielonefritei acute, principalele simptome includ febra 39-40оС, slăbiciuni, frisoane, cefalee, transpiraţie abundentă, sunt posibile greţuri şi vome. Odată cu apariţia febrei apar dureri lombare, de regulă unilaterale. Durerile au caracter monoton, surd, dar intensitatea lor poate fi diferită.     

Dacă boala se desfăşoară pe fundalul litiazei renale, atunci înainte de atacul pielonefritei de obicei are loc accesul colicilor rinichilor.  

În cazul netratării la timp, patologia trece în forma cronică ori se desfăşoară procesele purulente ale rinichilor, care se manifestă prin înrăutăţirea stării generale a pacientului şi devieri grave ale febrei (35-36оС dimineaţa şi  40-41оС seara).

Pielonefrita cronică, de obicei, este urmare a netratării pielonefritei acute, atunci când inflamaţia acută a fost eliminată, dar nu s-a reuşit să fie distruşi toţi agenţii patogeni în rinichi ori să se restabilească eliminarea normală a urinei din rinichi.   

Pielonefrita cronică poate deranja permanent cu dureri surde în spate, mai ales pe timp rece şi umed.   În unele cazuri, poate duce la hipertensiune arterială. În afară de aceasta, pielonefrita cronică se acutizează din când în când şi atunci apar simptome ale procesului acut.

Diagnosticul

Problema diagnosticării pielonefritei constă în faptul, că simptomele acestei maladii se aseamănă cu simptomele altor afecţiuni, legate de inflamarea sistemului urinar.  Din aceste considerente este necesară adresarea la timp la medicul specialist – urolog.  

Se efectuează analiza sângelui, la fel şi alte investigaţii adiţionale: ecografia rinichilor, radiografia renală simplă-mărirea de volum a umbrei renale. Pentru a determina tipul infecţiei este necesar să se efectueze urocultura şi analiza PCR – testul la infecţii, iar pentru eliminarea posibilităţii prezenţei proceselor neoplazice se foloseşte metoda tomografiei computerizate.

Tratamentul în clinica «TerraMed»

Pentru tratamentul pielonefritei se foloseşte terapia medicamentoasă, iar în cazurile  mai grave,  când maladia este avansată se purcede la tratamentul chirurgical.

Profilaxia

Profilaxia pielonefritei constă în tratamentul mai întâi de toate a maladiilor care pot duce la dezvoltarea pielonefritei, cum ar fi,  litiaza renală şi adenomul prostatei, la fel alte maladii legate de dereglări în eliminarea urinei din rinichi.    

Femeile însărcinate trebuie să efectueze analiza bacteriologică a urinei nu mai rar decât o dată în lună.