loading

Priapismul (erecţie patologică)

Priapismul– este erecţia îndelungată, de obicei dureroasă, care nu este legată de excitabilitatea sexuală. Termenul provine de la numele zeului grec Priap, al cărui penis se
afla mereu în stare excitată. Zeului Priap mereu pregătit de un act sexual i s-a decernat în mitologia greacă rolul de divinitate a fertilităţii.

Tipurile de priapism

Există două tipuri de priapism – cu vascularizare slabă (ischemic) şicu vascularizare bună (non-ischemic).

Priapismul ischemicse poate dezvolta în rezultatul siclemiei, leucemiei, administrării de anticoagulante (medicamente, ce reduc coagulabilitatea sângelui), afectării măduvei spinării, emboliei adipoase, inflamaţiei maligne a penisului, neuropatiei autonome,
precum şi în urma acţiunii anumitor medicamente. Deseori cauzele apariţiei priapismului ischemic rămân a fi necunoscute.

Priapismul non-ischemic (cu vascularizare bună) de cele mai multe ori se dezvoltă în urma traumelor perineului, penisului. Cu toate acestea apare o legătură între arteră şi  corpii cavernoşi ai penisului. În consecinţă, sub presiune înaltă penisul se umple cu sânge. Acest sânge nu reuşeşte să se evacueze înapoi şi apare erecţia.

Simptomele priapismului

O manifestare principală a priapismului este erecţia involuntară, ce nu este legată de dorinţa sexuală. Deseori, priapismul este însoţit de dureri în regiunea penisului. În cazul priapismului, spre deosebire de erecţia adevărată, corpii cavernoşi devin tari, în timp ce capul penisului rămâne moale.

Priapismul poate fi provocat de administrarea anumitor preparate  (remedii dubioase contra impotenţei, antidepresante). 

Simptomele priapismului: erecţia dureroasă durează mai mult de 3 zile, începe scleroza ţesuturilor, care duce la impotenţă, micşorarea dimensiunilor penisului de 3-4 ori.

Este oare periculos priapismul?

Pericolul primordial al priapismului este dereglarea vascularizării ţesuturilor penisului, necroza, ce poate fi un motiv pentru amputarea penisului. În priapismul ischemic (cu vascularizare slabă) peste câtva timp în rezultatul lezării apare fibroza – concreşterea ţesutului conjunctiv. În caz de fibroză apare impotenţa.

La detectarea priapismului trebuie  SĂ VĂ ADRESAŢI URGENT LA MEDIC! În cazul priapismului cu vascularizare  bună situaţia este acută. Ea necesită intervenţie chirurgicală imediată. Odată cu mărirea continuităţii priapismului creşte brusc frecvenţa apariţiei ulterioare a disfuncţiei erectile.

Tratamentul priapismului

Tratamentul priapismului începe de la examinare, stabilirea plângerilor, precum şi a anumitor particularităţi. Tratamentul poate fi iniţiat după stabilirea diagnosticului. În cazul priapismului (ischemic) cu vascularizare slabă este necesar de determinat cauzele veridice ale apariţiei sale şi după posibilitate de acţionat asupra lor. Tratamentul nemijlocit al
priapismului, în acest caz, începe de la metode nechirurgicale. Astfel, în unul din corpii cavernoşi se introduce un ac, se recoltează o cantitatea nu prea mare de sânge şi se trimite la examinare. În corpii cavernoşi se introduce soluţie fiziologică. Manipularea se repetă până la momentul când sângele nu va căpăta o culoare roşie aprinsă. După aceasta se injectează un preparat special, care înlătură manifestările de priapism. Tactica dată este respectată şi în cazul priapismului cu vascularizare bună. La  ineficienţa acestor măsuri este necesar tratamentul chirurgical. În acelaşi timp, se creează o legătură între corpii cavernoşi şi capul penisului sau cu sistemul venei subcutanate. În aşa cazuri sângele din corpii cavernoşi se elimină pe o cale suplimentară.