- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Sarcina şi Rh conflictul
Majoritatea oamenilor nu prea înţeleg ce înseamnă factorul Rh (Rhesus), deoarece în viaţa de zi cu zi prezenţa sau absenţa lui nu atrage după sine nici un fel de consecinţe dureroase. Însă, în caz de sarcină combinarea necorespunzătoare a Rhesusului părinţilor poate duce la aşa-numitul Rh conflict.
Cauzele
Factorul Rh – este un antigen (albumen), care se află la suprafaţa corpusculilor roşii sanguini – eritrocitelor. El poate exista (Rh pozitiv) sau lipsi (Rh negativ).
Conform statisticii medicale, în jur de 85% din oameni sunt Rh pozitivi, restul 15% – Rh negativi.
Rh conflictul apare fie la transfuzia sângelui Rh incompatibil, sau în cazul sarcinii femeii cu Rh negativ, dacă sîngele copilului – este Rh pozitiv.
Simptomele
Cînd în sîngele mamei cu Rh negativ pătrund eritrocitele fătului, ce poartă în sine albuminele sistemului Rh, ele sunt percepute de sistemul imunitar drept corpuri străine. Organismul începe să producă anticorpi pentru distrugerea eritrocitelor copilului. Concomitent în sîngele lui apare o cantitate mare de substanţă, numită bilirubină, care îi poate afecta creierul. Din motiv că eritrocitele fătului sunt distruse neîncetat, ficatul şi splina lui încearcă să accelereze producerea eritrocitelor noi, în acelaşi timp amplificându-se în volum. În cele din urmă, nici ele nu fac faţă suplinirii pierderii de eritrocite. Survine un deficit puternic de oxigen, apare un nou val de dereglări severe. În cele mai grave cazuri aceasta poate aduce la moartea fătului.
Întrucât prezenţa factorului Rh se transmite prin ereditate, pericolul Rh conflictului există doar în cazul când viitoarea mamă este Rh negativă (Rh-), iar tatăl Rh pozitiv (Rh+). În situaţia dată în 75% din cazuri mama şi copilul vor fi Rh incompatibili.
Factorul Rh
Tata |
Mama |
Copilul |
Probabilitatea |
plus | plus | 75% plus 25% minus | nu |
plus | minus | 50% plussau 50% minus | 50% |
minus | plus | 50% plussau 50% minus | nu |
minus | minus | minus | nu |
Însă dacă femeia are factorul Rh negativ, iar bărbatul pozitiv – acesta încă nu este un motiv să refuzaţi crearea unei familii.
Prima sarcină a unei perechi de acest gen cel mai probabil va decurge normal. Dacă femeia anterior nu s-a întîlnit cu sîngele Rh pozitiv, atunci ea nu are anticorpi, şi prin urmare, nu există nici riscul de Rh conflict cu fătul.
La prima sarcină nu se produc atît de mulţi anticorpi (deoarece este „prima întîlnire”). Însă, dacă cantitatea eritrocitelor fătului ce a pătruns în sîngele mamei a fost considerabilă, în organismul femeii rămîn „celulele de memorie”, care la următoarele sarcini vor organiza producerea rapidă de anticorpi contra factorului Rh.
În cazul unei sarcini incompatibile după factorul Rh mult depinde şi de faptul cum s-a sfîrşit aceasta. După un avort spontan sensibilizarea Rh (producerea de anticorpi) apare în 3-4% din cazuri, în urma unui avort medical – în 5-6, după o sarcină extrauterină – aproximativ la 1% din cazuri, iar după o naştere normală – în 10-15. Riscul sensibilizării creşte în urma operaţiei cezariene sau, dacă au avut loc exfolieri de placentă. Deci, totul depinde de faptul cîte eritrocite de la făt vor pătrunde în circuitul sanguin al mamei.
Profilaxia
Femeia însărcinată pusă la evidenţă este neapărat verificată la factorul Rh. Dacă el este negativ, atunci este necesar de stabilit factorul Rh al tatălui. În cazul riscului de Rh conflict (tatăl – are un factor Rh pozitiv) sîngele femeii este testat în repetate rînduri la prezenţa anticorpilor faţă de eritrocitele fătului şi cantitatea lor. Pînă în săptămâna 32 de sarcină această analiză se efectuează o dată pe lună, din săptămâna 32 până la 35 – de două ori pe lună, iar mai apoi până la naştere în fiecare săptămînă.
După nivelul anticorpilor din sîngele viitoarei mame medicul poate determina începutul posibil al Rh conflictului şi să-şi facă concluzii privind factorul Rh presupus al copilului.
În plus, imediat după naştere se determină factorul Rh al nou-născutului. Dacă el este pozitiv, atunci nu mai tîrziu de 72 ore după naştere mamei i se injectează ser anti Rh (imunoglobulină anti Rh), care va preveni dezvoltarea Rh conflictului în următoarea sarcină.
Aceeaşi profilaxie cu ser anti Rh trebuie efectuată femeii cu factorul Rh negativ timp de 72 ore în urma unei sarcini extrauterine, avortului, pierderii de sarcină, transfuziei sîngelui Rh pozitiv, transfuziei de masă trombocitară, exfolierii placentei, traumei la gravidă, precum şi în urma amniocentezei şi biopsiei corionului (manipulaţiilor pe membranele fetale).
Tratamentul
Dacă la femeia gravidă s-au depistat anticorpi şi numărul lor creşte, aceasta denotă începutul Rh conflictului. În aşa caz este necesar tratamentul într-un centru perinatal specializat, unde şi femeia, şi copilul se vor afla sub supraveghere permanentă.