loading

Tipuri de diabet zaharat

Diabetul zaharateste o maladie cronică care se caracterizează prin creşterea persistentă a nivelului de glucoză în sânge, cauzată de o mulţime de factori şi mecanisme patogenice. Diabetul poate apărea în rezultatul sintezei insuficiente de insulină în pancreas (diabet de tip 1) sau a pierderii sensibilităţii ţesuturilor organismului faţă de insulina secretată de pancreas (diabet de tip 2).

Clasificarea diabetului zaharat

Alte tipuri specifice de diabet:

Diabetul zaharat tip 1 apare mai ales la copii și tineri și este caracterizat de distrugerea celulelor producătoare de insulină (celulele beta) pancreatice. Aceasta conduce la un deficit acut al insulinei în organism și necesită administrarea hormonului de insulină pe parcursul vieţii.

Principala cauză a diabetului zaharat tip 1 este un defect individual al sistemului imun, atunci cind organismul începe a secreta anticorpi care atacă celulele proprii, în cazul dat, celulele beta-pancreatice.

Simptomele diabetului zaharat tip 1:

Diabetul zaharat tip 2 apare  de obicei la adulți de vîrstă medie sau înaintată.

Cauzele diabetului zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 2 se datorează rezistenței scăzute la insulină a țesuturilor muscular, adipos şi altor țesuturi,însoțită de scăderea secreției de insulină. În apariția diabetului
de tip 2, un factorimportant este cel ereditar.

Dezvoltarea diabetului zaharat tip 2:

Factorii de risc care pot cauza diabetul zaharat tip 2:

Diabetul zaharat tip 2 debutează de obicei  mai lent, iar simptomele apar și se manifesta treptat, spre deosebire de diabetul zaharat tip1:

Scăderea capacitații de muncă nu este frecvent întîlnită, spre deosebire de DZ tip 1. Ba dimpotrivă, pacienții cu DZ tip 2 se pot simți oameni absolut sănătoși, și se adresează
la medic din alte motive,cum ar fi prurit cutanat, furunculoză ș.a.

Diabetul gestațional – este diabetul, descoperit la unele femei în timpul sarcinii.

Se estimează că 4 – 7% din gravide, suferă de diabet gestațional,  în jumătatea a doua de sarcină. De regulă, diabetul gestațional  este tranzitoriu, iar manifestările patologice, cel mai frecvent, trec după naștere, deși nu se exclude evoluția lui, la unele femei, în diabet zaharat tip 2.

Cauza diabetului gestațional.

Cel mai probabil, cauza hiperglicemiei  se poate explica prin mecanismul de distrugere agresivă a insulinei de către placentă.

Factorii de risc care pot cauza diabetul gestațional:

Avantajele tratamentului diabetului zaharat în clinica «TerraMed»