- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Varicocelul
Varicocelul – dilataţia varicoasă a venelor din plexul pampiniform.
Varicocelul – una din cele mai frecvente boli masculine. Se diagnostichează, aproximativ, la 15-20% din toţi bărbaţii. Printre bărbaţii, ce suferă de sterilitate, partea celor cu varicocel
constituie 40%. Iar printre cei ce suferă de sterilitate secundară (cînd este un copil, dar nu poate fi conceput încă unul) – pînă la 80%.
Cauzele varicocelului:
- unghiul de vărsare a venei spermatice este drept, peretele vascular slab din născare,
- lungimea diferită a venelor şi interstiţiul mic,
- lipsa sau insuficienţa valvulelor.
Gradele varicocelului:
- varicocel de gradul 1,
- varicocel de gradul2,
- varicocel de gradul3.
Simptomele varicocelului:
- dureri surde în scrot
- dilataţia nodulară a venelor scrotului.
Varicocelul poate fi cauza infertilităţii masculine. În caz de infertilitate, în prima etapă este raţional de efectuat tratamentul varicocelului.
Infertilitatea observată din cauza varicocelului se caracterizează prin înrăutăţirea indicilor spermei. Însă, interconexiunea dintre varicocel şi indicii spermogramei poate fi diferită. La mărirea neînsemnată a plexului pampiniform are loc inhibiţia simţitoare a spermatogenezei şi în cazul varicocelului semnificativ spermatogeneza poate fi păstrată.
Diagnosticul varicocelului:
- Diagnosticul primar include în sine palparea comparativă a scrotului şi organelor sale concomitent din ambele părţi, se efectuează proba lui Valsava (la încordarea presei abdominale venele dilatate se umplu cu sînge şi devin simţitoare la palpare), se compară dimensiunile şi turgorul testiculelor.
- Reducerea indicilor cantitativi şi calitativi a spermatozoizilor la investigarea lichidului seminal ejaculat permite aprecierea indirectă a prezenţei şi gradului anatomic-fiziologic şi morfologic de afectare a testiculelor.
- La examenul USG al scrotului poate fi detectată dilataţia venelor ductului spermatic (de gradul 1), ce nu se determină prin palpare. De asemenea, pot fi depistate schimbări distrofice în testicul (testicule).
- Diagnosticul suplimentar include în sine efectuarea ecografiei Doppler a fluxului de sînge.
- Biopsia testiculului (testiculelor) cu investigarea morfologică a materialului obţinut permite aprecierea exactă a gradului de afectare a sistemului canalicular, însă este traumatizantă (de la sine duce la dereglarea barierei hemotesticulare).
- Analiza lichidului seminal ejaculat.
Indicaţii pentru tratamentul prin intervenţie chirurgicală al varicocelului:
- Infertilitatea, ce se confirmă prin datele de laborator (înrăutăţirea indicilor spermogramei) sau prin micşorarea dimensiunilor testiculului.
- Disconfort (durere) în scrot, defect cosmetic, precum şi riscul de hernie inghinală.
Este foarte important ca la detectarea varicocelului să vă adresaţi imediat după ajutor la androlog. Varicocelul de lungă durată poate duce la procese ireversibile. Tratamentul prin intervenţie chirurgicală contribuie la îmbunătăţirea spermatogenezei în cazurile cînd boala
există mai puţin de 5 ani. În cazul varicocelului mai îndelungat şansele de îmbunătăţire a spermatogenezei se micşorează progresiv. Acest lucru este legat de evoluţia treptată a dereglărilor în testiculul producător de spermatozoizi.
Metodele conservative în tratamentul varicocelului: remediile populare, gimnastica curativă, fizioterapia, purtarea bandajelor şi etc. sunt ineficiente în orice fază a bolii.
Intervenţia chirurgicală a varicocelului:
Există mai multe tehnici chirurgicale diferite de eliminare a varicocelului: după Invanissevici, metodele microchirurgicale şi operaţiile sunt un „mini-acces” cu diferite moduri de abordare a venei.
Consecinţele varicocelului
Varicocelul netratat la timp poate duce la reducerea funcţiei testiculului şi chiar la distrugerea lui. Ţinînd cont de faptul, că testiculul produce spermatozoizi şi hormonul sexual masculin testosteronul, atunci varicocelul poate duce la sterilitate şi insuficienţă de
testosteron.
Varicocelul după intervenţia chirurgicală
- utilizării metodelor moderne de operaţie,
- aplicării materialelor de sutură de import
- experienţei vaste a medicilor.