loading

Virusul papiloma uman – înlăturarea condiloamelor şi papiloamelor

Apariţia papiloamelor este cauzată de virusul papiloma uman. Virusul papiloma, nimerind în organismul uman, cauzează apariţia tumorilor benigne, asemănătoare negilor – papiloamelor. Papiloamele se pot mări brusc în dimensiuni şi număr, căpătînd treptat un aspect de conopidă, ori rămîn plate, puţin vizibile.

Papiloamele în timpul sarcinii

Papiloamele în timpul sarcinii ameninţă cu infectarea intrauterină a fătului cu virusul papiloma. Papiloamele în timpul sarcinii nu întotdeauna se transmit la făt sau se transmit deja în timpul naşterii, odată cu trecerea prin canalele de naştere. În plus, cauza apariţiei
papiloamelor la nou-născuţi poate fi infectarea cu virusul papiloma prin sînge, lapte, haine şi altele.

Papilomul intraductal (papilomul ductelor).

Îndepărtarea papilomului de pe mamelon

Papilomul ductelor (papilomul intraductal) apare în apropierea mamelonului, eliminarea papilomului de pe mamelon este posibilă prin metoda electrocoagulării sub anestezie locală. Simptomele papilomului intraductal (sau papilomului mamelonului) – apariţia secreţiilor sangvinolente sau transparente din mamelon. Papilomul ductal  deseori este o stare precanceroasă. De tratamentul papiloamelor de pe mamelon şi a papilomului intraductal se ocupă medicul mamolog-oncolog.

Virusul papiloma uman (HPV) are o răspîndire largă în toată lumea. HPV provoacă negii, papiloamele, condiloamele acuminate. Diferite tipuri de viruşi papiloma uman (sunt peste 100) cauzează diverse afecţiuni.

Condiloamele acuminate– sunt nişte formaţiuni nu prea mari de culoarea pielii, dimensiunea lor este de la 1 mm pînă la cîţiva centimetri. Condiloamele acuminate se pot forma pe organele genitale, în preajma anusului, pe faţă, chiar şi în gură, pe corp, abdomen, în regiunea inghinală, subraţ. Aceasta este o boală virală. Incitatorul condiloamelor acuminate este virusul papiloma uman (HPV).

La bărbaţi este afectat cel mai frecvent capul penisului, frenul prepuţului. La femei afectarea prin virusul papiloma uman se manifestă pe labiile vaginale, clitoris, uter, colul uterin. 

Codiloamele acuminate se pot localiza în jurul anusului.  

Condiloamele acuminate unitare se pot dezvolta în erupţii şi se pot răspîndi, căpătînd aspectul de conopidă. Tipurile VPU „de risc înalt” (16, 18, 31, 33 şi 35) cauzează displazia de col uterin şi se pot maligniza.

Condiloamele acuminate – căile de infectare

Calea de infectare cu HPV – prin contact. Dar este posibilă şi infectarea casnică cu virusul papiloma uman. La contactul omului cu pielea infectată sau cu mucoasele persoanei bolnave are loc infectarea cu HPV. Foarte des, aceasta nu se manifestă deloc la exterior, virusul poate să nu se manifeste timp îndelungat. Însă, în anumite condiţii (scăderea imunităţii, boli asociate) HPV se elimină pe suprafaţa pielii şi mucoasei. În stare latentă
(pasivă) contaminarea altor oameni cu HPV se întâmplă rar. De la momentul infectării cu HPV pînă la apariţia condiloamelor acuminate pot trece de la cîteva săptămîni pînă la cîţiva ani.

Există tipuri de VPU «de risc scăzut şi înalt». Condiloamele acuminate sunt provocate de tipurile HPV 6 şi 11 „de risc scăzut”.

Diagnosticul condiloamelor acuminate

Diagnosticul papiloamelor se face de către medic în timpul consultaţiei ce include:

Tratamentul papiloamelor, condiloamelor (VPU)

Actualmente există tratamentul cu o probabilitate înaltă de vindecare a infecţiei HPV. Tratamentul modern al condiloamelor acuminate este capabil nu doar să înlăture sau să micşoreze simptomele bolii, dar ne salvează de infecţia HPV şi previne transmiterea ulterioară a virusului în multe cazuri. Însă, în urma oricărei metode de tratament sunt posibile recidive.

Priorităţile tratamentului virusului papiloma uman la clinica «TerraMed»