loading

Acalazia cardiei

O astfel de afecţiune, precum este acalazia cardiei, se întîlneşte rar. Esenţialul ei constă în faptul că la pacient lipseşte relaxarea reflectorie a sfincterului esofagian inferior, din care
motiv se dereglează peristaltica şi tonusul porţiunii toracice a esofagului. Prin urmare, alimentele pătrund din esofag în stomac nu în modul lor normal.

Pentru pacientul cu un aşa diagnostic este indicată consultaţia medicului-neurolog, întrucît la baza acestei afecţiuni – sunt dereglările sistemului nervos parasimpatic. Însă, pînă în prezent, cauza exactă a acalaziei esofagiene, încă nu a fost stabilită.

Disfagia – simptomul principal al acalaziei cardiei

Dereglarea deglutiţiei (disfagia) – simptomul principal al acalaziei cardiei. Disfagia se manifestă prin deglutiţia dificilă a alimentelor solide (apare senzaţia de «nod în gît»). Starea treptat se înrăutăţeşte şi devine dificil de înghiţit chiar şi în cazul alimentelor lichide.

Ingestia devine neplăcută, se lungeşte pe mult timp. Pacientul îşi pierde greutatea. Cu timpul se dereglează activitatea esofagului, el rămîne mereu arhiplin şi din această cauză apar dureri în cutia toracică, mai des – în stern, bolnavul suferă de tuse şi sufocare.