- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Anemia fierodeficitară
În organismul uman fierul este unul din cei mai importanţi componenţi ai sîngelui, mai exact – hemoglobina, care intră în componenţa celulelor sanguine roşii. Anume acest metal leagă de sine atomii de oxigen şi îi transferă din plămâni în ţesuturile organismului, permite corpului să respire, iar pe drumul de întoarcere iese bioxidul de carbon.
Fierul pătrunde în organism prin hrană şi se elimină în cantităţi foarte mici. Bilanţul de fier este atât de important, încât în ficat există un depozit de fier – rezervă intangibilă, care se consumă doar în cazuri extreme. Un caz de acest gen poate fi o hemoragie acută sau o întrerupere îndelungată a afluxului de fier prin hrană, de exemplu în cazul înfometării. Numai după ce toate rezervele de fier se epuizează, deficienţa lui se reflectă în sânge şi începe anemia.
Cauzele anemiei fierodeficitare
- hemoragia;
- dereglarea afluxului de fier în organism prin hrană.
- Pierderea spontană a unei cantităţi mari de sînge, spre exemplu în cazul traumelor, odată cu sîngele se pierde şi fierul, iar depozitul său nu reuşeşte să fie restabilit.
- Hemoragiile uterine la femei în rezultatul endometriozei, miomului şi etc.
- Menstruaţii persistente şi abundente.
- Hemoragii ascunse de lungă durată gastointestinale şi hemoroizi.
- Alimentaţie insuficientă timp îndelungat, hrană, săracă în fier.
- Administrarea medicamentelor, ce înrăutăţesc absorbţia fierului (almagel, omeprazol, ranitidin şi altele).
Sarcina fără administrarea suplimentară a vitaminelor deseori este însoţită de anemie, întrucât la viitoarea mămică creşte necesitatea de fier, însă afluxul lui rămâne la acelaşi nivel.
De asemenea în cazuri foarte rare anemia fierodeficitară poate fi provocată de unele boli ereditare, precum transferina deficitară (deficitul de albumine, care transportă fierul în sînge).
Anemia ascunsă
Până la momentul când anemia fierodeficitară îşi arată primele simptome, ea se află în fază ascunsă (latentă). În această perioadă deficitul de fier este compensat prin rezervele lui din ficat, ceea ce nu se reflectă deloc asupra stării generale a organismului şi hemoglobina din sânge se află în limitele normei.
În cele mai dese cazuri anemia ascunsă se depistează întâmplător, după analiza feritinei din sânge. Mulţi oameni rămân în această fază de pre-anemie ani la rând, fără a avea suspecţii în privinţa ei.
Perioada evidentă de anemie survine după ce rezervele de fier au fost complet epuizate. Se micşorează hemoglobina şi cantitatea eritrocitelor în sânge, apar simptome neplăcute.
Simptomele şi diagnosticul anemiei fierodeficitare
Unul din cei mai tipici indici de diagnosticare a anemiei – reducerea hemoglobinei în analiza sîngelui.
Medicul stabileşte diagnosticul şi gradul anemiei în baza nivelului hemoglobinei în sânge:
- Lipsa anemiei: hemoglobina peste 120g/l la femei şi 130 la bărbaţi.
- Gradul întâi: reducerea hemoglobinei până la 90 -120 g/l. Rezervele din depozit sunt epuizate, hemoglobina începe să se micşoreze. Este necesar să vă consultaţi cu medicul şi să administraţi preparate cu conţinut de fier.
- Gradul doi: hemoglobina 60-90 g/l – trebuie să vă gândiţi serios asupra motivelor, să vă adresaţi medicului şi să începeţi neîntârziat tratamentul.
- Gradul trei: hemoglobina sub 60g/l – este necesară spitalizarea de urgenţă şi tratamentul intensiv. În cazul lipsei ajutorului medical calificat este posibil un deznodămînt nefavorabil.
În afară de hemoglobină medicul mai verifică şi alţi indici în analiza sîngelui: cantitatea eritrocitelor, forma lor şi mărimea, prezenţa celulelor imature şi dezvoltate incorect. Indicele de culoare arată câtă hemoglobină se conţine în eritrocite, în cazul anemiei fierodeficitare el este redus până la 0,8-0,9 şi mai puţin.
Dacă sunt dubii în diagnostic sau suspiciuni privind o anemie ascunsă, medicul poate recomanda o analiză, care va testa cantitatea fierului din sânge şi ficat. Ea este reflectată prin aşa indici, precum fierul seric, nivelul transferinei şi feritinei şi CTLF (capacitatea totală de legare a fierului în sânge). Dacă CTLF este ridicată, iar nivelul feritinei este scăzut, atunci cel mai probabil este cazul unei anemii fierodeficitare ascunse.
Tratamentul anemiei fierodeficitare
Tratamentul anemiei fierodeficitare poate deveni o sarcină destul de complicată, dar în majoritatea cazurilor aceasta este realizabilă. Scopurile principale – înlăturarea cauzei pierderii sîngelui şi suplinirea deficitului de fier.
Drept indice de îmbunătăţire serveşte nivelul normal al hemoglobinei şi eritrocitelor în sînge, din acest motiv în timpul tratamentului este necesar de efectuat cîteva analize repetate. În dependenţă de condiţiile şi istoria bolii tratamentul poate dura de la cîteva luni până la sfîrşitul vieţii.
Dacă cauza principală a anemiei este – hemoragia, atunci sarcina primordială este oprirea ei. În cazul hemoragiei din tractul digestiv este necesară o investigaţie completă şi detaliată la medicul gastroenterolog, pentru a stabili nivelul şi sursa de pierdere a sîngelui. În cazul hemoragiilor uterine tratamentul este realizat de ginecolog.
Suplinirea deficitului de fier este necesară în orice caz. La anemia de formă uşoară este suficientă administrarea pastilelor, celor gravi bolnavi preparatele cu conţinut de fier le sunt injectate intravenos. Cu cât mai mult fier se conţine în pastilă, cu atât mai bine, dar în orice caz administrarea lor trebuie efectuată sub supravegherea medicului.
Supradozarea fierului poate fi la fel de periculoasă, ca şi insuficienţa lui.
Asimilarea fierului în organism se înrăutăţeşte, dacă este administrat concomitent cu ceai, cafea, lapte. Însă, se recomandă de băut lapte, dacă după administrarea pastilelor apare greaţă. Preparatele cu calciu şi remediile gastrice, la fel înrăutăţesc absorbţia fierului.
Dacă aveţi posibilitatea să alegeţi, trebuie să daţi preferinţă preparatelor în care fierul este combinat cu acidul ascorbic – el îmbunătăţeşte absorbţia. Nu este necesar să luaţi fier concomitent cu zinc şi cupru, deoarece ele concurează în intestin pentru absorbţie.
Conform datelor ultimelor cercetări administrarea dozelor mari de fier poate scădea rezistenţa organismului la infecţiile bacteriene. Din acest motiv tratamentul trebuie să decurgă sub supravegherea medicului.