- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Artroscopia articulației umărului
Operația artroscopică poate fi recomandată pentru următoarele afecțiuni ale umărului:
- instabilitate articulară (leziune Bankart, luxație);
- sindrom de impingement;
- leziuni la nivelul coifului rotatorilor.
Principalul instrument, folosit în artroscopia de umăr – este artroscopul, în care este instalată o cameră video în miniatură. Imaginile obținute sunt mărite (de cîteva zeci de ori) și pot fi urmărite pe un monitor.
În cazul leziunii Bankart, artroscopia – este cel mai bun mod de a evalua starea articulației. Prin aplicarea metodei deschise sunt vizibile doar structurile din zona inciziei, artroscopia însă oferă mai multe posibilități. Chirurgul poate determina cu exactitate cauza durerilor și problemelor, detecta leziunile cartilaginoase și corpii liberi, diagnostica inflamațiile sau deteriorarea de tendoane și ligamente.
Dar această operație permite nu numai diagnosticarea corectă a luxației de umăr, dar și restabilirea tuturor structurilor deteriorate. În plus, artroscopia este una dintre cele mai sigure și mai eficiente tratamente, care, practic, nu are complicații.
În fiecare an, șase milioane de oameniau probleme la nivelul articulației umărului, cum ar fi luxații, leziuni Bankart. Umărul are cea mai mare amplitudine a mișcării dintre toate articulațiile corpului, anume acest lucru poate determina apariția problemelor articulare. Chiar și leziunile minore pot cauza dureri, slăbiciuni, limitarea mobilității și instabilitatea articulației. Firește, artroscopia ca metodă de diagnosticare este recomandată doar în cazurile cele mai grave, atunci cînd diagnosticul este imposibil de stabilit doar prin examen medical , chiar și pe baza unei
radiografii. În acest caz, un tratament potrivit poate fi prescris doar în baza rezultatelor operației artroscopice.
Intervenția artroscopică pe articulația umărului necesită o anumită poziție a pacientului. Poziția pacientului trebuie să ofere un acces optim la toate structurile, în condițiile de întindere suficientă a suprafețelor articulației. Această procedură durează, de obicei, între 30 de minute și două ore. Intervenția se realizează prin cîteva incizii mici, cu lungimea de doar cîțiva centimetri. Operația se realizează sub anestezie regională sau generală, în funcție de complexitatea luxației articulației umărului.
Sub anestezie locală pacientul este conștient și nu simte durere. După ce au fost găsite, cu ajutorul artroscopului, toate zonele deteriorate, prin incizii suplimentare (care pot fi 1- 3 la număr) sunt introduse instrumentele chirurgicale. Cu ajutorul lor se efectuează corectarea chirurgicală și, dacă este necesar, sunt îndepărtate zonele de țesutafectate.
Avantajele artroscopiei de umăr, față de intervenția chirurgicală deschisă, efectuată la clinica «TerraMed»:
- păstrarea integrității articulației, nu este necesară o incizie mare deschisă;
- cicatrici mici, imperceptibile;
- perioada scurtă de recuperare, doar 1-3 zile;
- dureri postoperatorii de intensitate relativ scăzută;
- posibilitatea de a fi externat a 2 zi după intervenția chirurgicală;
- probabilitate foarte scăzută de apariție a unor complicații;
- recuperarea rapidă a mobilității articulare inițiale.
Viitorul medicinii îl reprezintă intervențiile minim invazive, care,deja astăzi, datorită avantajelor clare, înlocuiesc operațiile clasice deschise.
Astfel, prin metoda artroscopică, la articulația umărului, sunt efectuate următoarele operații:
- decompresie a spațiului subacromial (în cazul sindromului de impingement)
- fixarea complexului capsulo – ligamentar și labrumului cartilaginos (în cazul în care diagnosticul este instabilitatea sau dislocarea articulației umărului)
- sutura chirurgicală a coifului rotatorilor.