loading

Artroscopia articulației umărului

Artroscopia articulației umărului –  este o procedură chirurgicală minim invazivă, care se realizează introducînd în cavitatea articulară, prin  incizii mici, instrumentele chirurgicale necesare. În ultimii ani, tot mai des este folosită artroscopia în scop diagnostic și pentru tratamentul  dislocării severe a articulației humerale sau a altor leziuni de umăr. În Europa și în Statele Unite, această metodă a fost activ implementată în mod special în  scopuri de diagnosticare, încă de la sfîrșitul anilor ’70 ai secolului trecut. Dar, de îndată ce posibilitățile tehnice au atins un nivel mai ridicat, cum s-a întîmplat în anii ’90, în tot mai multe cazuri, artroscopia de umăr a devenit și procedură terapeutică. Ea deja a înlocuit practic  intervențiile chirurgicale deschise, avînd,  omparativ cu operația clasică, o mulțime de avantaje.

Operația artroscopică poate fi recomandată pentru următoarele afecțiuni ale umărului:

Principalul instrument, folosit în artroscopia de umăr – este artroscopul, în care este  instalată o cameră video în miniatură. Imaginile obținute sunt mărite (de cîteva zeci de ori) și pot fi urmărite pe un monitor.

În cazul leziunii Bankart, artroscopia – este cel mai bun mod de a evalua starea articulației. Prin aplicarea metodei deschise sunt vizibile doar structurile din zona inciziei, artroscopia însă oferă mai multe posibilități. Chirurgul poate determina cu exactitate cauza durerilor și problemelor, detecta leziunile cartilaginoase și corpii liberi, diagnostica inflamațiile sau deteriorarea de tendoane și ligamente.

Dar această operație permite nu numai diagnosticarea corectă a luxației de umăr, dar și restabilirea tuturor structurilor deteriorate.  În plus, artroscopia este una dintre cele mai sigure și mai eficiente tratamente, care, practic, nu are complicații.

În fiecare an, șase milioane de oameniau probleme la nivelul articulației umărului, cum ar fi luxații, leziuni Bankart. Umărul are cea mai mare amplitudine a mișcării dintre toate articulațiile corpului, anume acest lucru poate determina apariția problemelor articulare. Chiar și leziunile minore pot cauza dureri, slăbiciuni, limitarea mobilității și instabilitatea articulației. Firește,  artroscopia ca metodă de diagnosticare este recomandată doar în cazurile cele mai grave, atunci cînd diagnosticul este imposibil de stabilit doar prin examen medical , chiar și pe baza unei
radiografii. În acest caz, un tratament potrivit poate fi prescris doar în baza rezultatelor operației artroscopice.

Intervenția artroscopică pe articulația umărului necesită o anumită poziție a pacientului. Poziția pacientului trebuie să ofere un acces optim la toate structurile, în condițiile de întindere suficientă a suprafețelor articulației. Această procedură durează, de obicei, între 30 de minute și două ore. Intervenția se realizează prin cîteva incizii mici, cu lungimea de doar cîțiva centimetri. Operația se realizează sub anestezie regională sau generală, în funcție de complexitatea luxației articulației umărului.

Sub anestezie locală pacientul este conștient  și nu simte durere. După ce au fost găsite, cu ajutorul  artroscopului, toate  zonele deteriorate, prin incizii suplimentare (care pot fi  1- 3 la număr) sunt introduse instrumentele chirurgicale.  Cu ajutorul lor se efectuează corectarea chirurgicală și, dacă este necesar, sunt îndepărtate zonele de țesutafectate.

Avantajele artroscopiei de umăr, față de intervenția chirurgicală deschisă, efectuată la clinica «TerraMed»:

Datorită artroscopiei,  leziunile Bankart  și luxațiile sunt eliminate într-un mod mai puțin traumatic pentru pacient și deja acest lucru în sine, este cheia succesului operației. După finalizarea tuturor procedurilor, pentru a consolida efectul, mîna trebuie fixată pentru scurt timp, cu un bandaj special. După scoaterea acestuia, pacientul poate  reveni rapid la o viață activă.

Viitorul medicinii îl reprezintă intervențiile minim invazive, care,deja astăzi, datorită avantajelor clare,  înlocuiesc operațiile clasice deschise.

Astfel, prin metoda artroscopică, la articulația umărului,  sunt efectuate următoarele operații: