loading

Artroza genunchiului

Durerea de genunchi – este o acuză destul de frecvent întîlnită, cu care pacienții se adresează medicilor specialiști. Care sunt cauzele durerii și cum să ne ajutam,  în cazul apariției acesteia? Nu exista un singur răspuns, durerea de genunchi este o durere extrem de comună  și care poate fi cauzată de nenumărate motive. Artroza incipientă  este o frecventă cauză de dureri la genunchi.

Tipurile și cauzele artrozei de genunchi

Artroza genunchiului sau gonartroza este o afecțiune degenerativă a articulației, predominant neinflamatorie, avînd ca rezultat deteriorarea invalidantă a articulației. Se produce practic o uzură progresivă a cartilajului articular, care își pierde suplețea, apărînd dureri, deformări  și limitarea mobilității genunchiului.

Are două forme de bază:

Gonartroza primară începe să se dezvolte în copilărie sau în adolescență, și este cauzată
de formarea defectuoasă a suprafețelor articulare sau al aparatului ligamentar. O astfel de
articulație, în timpul mersului, este supusă unor încărcări excesive de greutate, disproporționale capacităților sale, fapt care provoacă modificări degenerative.

Forma secundară a acestei patologii, apare cel mai frecvent, în urma traumatismelor, operațiilor pe articulație sau în anumite boli.

Ce provoacă apariția formelor secundare de gonartroză?

Traumatisme – fracturi ale oaselor picioarelor, leziuni și luxații ale genunchiului, însoțite de deteriorări la nivelul țesutului osos și cartilaginos al articulației și aparatului ligamentar.

Operație de eliminare a meniscului, deoarece aceasta duce la o încălcare a integrității  structurale al articulației genunchiului și la deteriorarea lui rapidă.

Suprasolicitarea articulației genunchiului la persoanele care practică sportul,  sau duc un stil de viața activ, în special la o vîrstă înaintată.

Obezitatea – pacienții supraponderali au un risc foarte crescut de a dezvolta în timp gonartroză; deoarece greutatea corporală duce la presiune excesivă asupra  cartilajului articular, crește stresul mecanic asupra articulației genunchiului.

Inflamarea articulațiilor – artrita. Artritele care decurg lent, sunt însoțite de acumulare de lichid în cavitatea articulară, și cu timpul, pot progresa în artroză.

Tulburări a metabolismului care duc la depunerea de săruri în articulații.

Alți factori și boli, însoțite de crampe musculare sau spasme ale vaselor, ce alimentează articulațiile genunchiului.

Gonartroza poate fi unilaterală sau bilaterală: ca urmare a traumei – se va dezvolta gonartroză unilaterală, de exemplu, artroza articulației genunchiului drept, iar
gonartroza bilaterală – se va dezvolta la persoanele obeze.

Simptomele gonartrozei

Gonartroza este o boală cu debut insidios, lent, avînd o perioadă inițială de cîteva luni sau cîțiva ani, cînd nu de observă manifestări evidente, cum ar fi dureri severe și deformări vizibile, dar periodic apar  senzații de disconfort la nivelul genunchiului.

Gonartroza este mai frecventă la femei și afectează, de obicei, pe cele care au trecut de 40 de ani, cu exces de greutate și cu problemele circulatorii: cum ar fi varicele, ca factor agravant.

Clasificarea se face pe baza examenului clinic, radiologic și examenului artroscopic. Astfel gonartroza a fost împărțita în stadii.

Stadiul inițial. Poate dura luni și uneori ani, modificările sunt minime. Pacientul acuză dureri recurente în genunchi, mai ales la  primii pași dimineața, precum și atunci cînd urcă și coboară scările.

Stadiul II – durerea devine mai intensă, apare la orice mișcare, însoțită de sunete
caracteristice (cracmente). În plus, impotența funcțională ușoară este însoțită de inflamație a cavității articulare și apariția de lichid în ea, iar la examinare, se poate observa un început de deformare articulară.

Stadiul III – este caracterizat de durere, care persistă chiar și în repaus. Deseori durerea și disconfortul se amplifică la schimbarea vremii. Articulațiile, la acest moment, își pierd în
mare măsură funcția – picioarele nu se mai îndoaie de la genunchi, sau nu se dezdoaie pînă la capăt. Apar modificări de mers – mersul devine „legănat” sau pe picioare semiîndoite. Deformarea articulară a genunchilor este puternic exprimată – picioarele luînd forma de „X”
sau de „paranteză”.

Tratamentul gonartrozei

În prezent nu există un tratament specific pentru stoparea degenerării cartilajului articular. Tratamentul constă în ameliorarea simptomatologiei, se aplică în funcție de stadiul bolii și gravitatea deteriorărilor. Scopul tratamentului constă în scăderea durerii și îmbunătățirea funcției articulare, pentru că boala este cronică, singurul lucru care se poate face – este de a obține o remisie pe termen lung (faza de repaus, atunci cînd manifestările clinice sunt minime sau absente) . Totuși, dacă în stadiile incipiente ale bolii, este posibilă eliminarea cauzei gonartrozei, de exemplu – reducerea greutății corporale către limitele normale, ce duce la scăderea stresului asupra genunchilor, atunci recuperarea poate fi practic completă.

Scopurile tratamentului gonartrozei sunt următoarele:

Tipuri de tratament:

Doar medicul poate selecta corect și prescrie medicamentul necesar, de aceea nu trebuie să vă administrați preparate  în mod independent.

Scopul principal a medicamentelor de artroză este:

Tratamentul manual și masajul reduc durerea, relaxează mușchii spastici de lîngă genunchiul afectat, ajută la ameliorarea mobilității în articulație, la reglarea poziției defectuoase a oaselor, stimularea fluxului de sînge în articulație.

În stadiile avansate, ireversibile de gonartroză, este indicată artroplastia de genunchi, procedura chirurgicală în care se reface articulația naturală prin implantarea unei proteze articulare metalice. Deocamdată, este singura metodă, ce oferă o șansă de recuperare completă.

Terapie de recuperare include exercițiile fizice, kinetoterapia (utilizarea de încărcări
speciale), fizioterapia și tratamentul balnear. Metodele ortopedice sunt indicate  pentru a reduce presiunea exercitată asupra genunchiului afectat  – acestea sunt bastoane, orteze, ș.a., menite să faciliteze mersul.