loading

Astmul bronșic

Astmul bronșic – o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii manifestată prin atacuri de dispnee, însoțită,

Persoane de toate vârstele suferă de ast bronșic, dar, cel mai des,  astmul se întâlnește la copii – jumătate dintre ei, în viitor ” depășesc” boala lor . La ora actuală, mai mult de 300 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală ,  iar numărul lor este în
continuă creștere de multe ori, de tuse care poate creea atacuri de sufocare. Acest lucru se întâmplă deoarece căilor respiratorii răspund, excesiv, la diferiți stimuli.  Drept  răspuns la iritare, ele se  comprimă și produc cantități  mari de mucus care perturbă fluxul normal de
aer în timpul respirației.

Știind cât de răspândită este această boală și care este  capacitatea sa de a reduce capacitatea de muncă și a provoca handicapuri , există multe programe globale și naționale
pentru  combaterea astmului bronșic. De exemplu, în Marea Britanie pentru un astfel de program sunt alocate  aproximativ un miliard de lire sterline pe an. La inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS ), anual,  la data de 4 mai este marcată  Ziua Mondială împotriva astmului bronșic.

Inflamația cronică , care apare la majoritatea paciențiilor cu astm bronșic, face căile respiratorii sensibile la alergeni, iritanți chimici , fumul de tutun , etc. Acțiunea lor duce la  apariția edemului  și spasmelor bronhice: în acest moment mucusul bronșic este produs în
cantități mari . Aceasta împiedică trecerea normală a aerului prin căile respiratorii în timpul respirației .

În funcție de cauza unui atac de astm distingem astm de natură alergică și astm non- alergic .

Un indiciu al astmului de natură alergică , este faptul că boala se acutizează la contactul cu
anumiți alergeni ( polen, lână , praf de casă , anumite alimente ), are caracter sezonier . Atacurile de astm alergic sunt, adesea, însoțite de guturai, simptome de distonie vegetativă , urticarie .

În cazul astmului  non- alergic  căile respiratorii inflamate cronic sunt extrem de sensibile .

Există mai multe cauze ale atacurilor de astm. De exemplu , mirosurile puternice – fumul de țigară, produse chimice de uz casnic, săpunuri, parfumuri, gazele de eșapament, etc. Cercetătorii din întreaga lume au ajuns la o concluzie dezamăgitoare: fiecare al cincilea astmatic datorează această boală profesiei sale.

Simptomele astmului pot, de asemenea, să apară la câteva minute după lucru fizic – ar putea fi , de exemplu , exercițiile fizice care presupun respirarea  aerului  rece , uscat – cum ar fi fuga  în aer liber în timpul iernii. În astfel de cazuri, se vorbește despre astmul indus de exercițiul fizic.

Atacurile  care se produc în urma administrării aspirinei sau altor  medicamente anti – inflamatoare  caracterizează  așa – numitul astm indus de aspirină .

Cauza astmului provocat de suplimente nutritive poate fi, de exemplu, administrarea sulfiților ( conservanții din  bere, vin ).

Dacă atacul se dezvoltă atâtîn contact cu alergenul cât și sub influența altor factori , astmul este numit mixt . Această formă  a bolii este cea mai comună, în special, pentru  etapele târzii ale bolii.

În cazurile în care astmul nu are nici un motiv clar, este numit astm nespecificat.

Cele mai substanțiale simptome ale astmului sunt:

În cazul unui atac sever sau acut de astm,  persoana respira cu  gură , iar  pentru a facilita respirația prin căile respiratorii îngustate, folosește musculatura umerilor, gâtului  și torsului. Mai mult decât atât, atunci cand caile respiratorii sunt îngustate , este mai ușor de a inspira  decât de a expira. Acest lucru se întâmplă pentru că inspirația  –  este o procedură familiară organismului, iar mușchii piepitului sunt antrenați în această mișcare.