loading

Bartholinită. Tratament.

Bartholinita – reprezintă inflamaţia glandelor Bartholin, care au rolul de a secreta lichidul de lubrifiere în timpul actului sexual. Glandele Bartholin sunt situate la baza labiilor mari.

Cauzele Bartholinitei

Această infecţie se produce atunci cînd în țesutul glandei pătrund microorganisme, ce provoacă inflamația. Deseori  agenţii cauzatori ai  clamidiozei, gonoreeii,trichomoniazei provoacă Bartholinita.

Factorii predispozanţi sunt imunitatea slăbită, hipotermia, anomaliile ductului excretor al glandei. De asemenea,eventuale cauze ale Bartholinitei sunt actele sexule în timpul
menstruaţiei, nerespectarea igienei personale, purtarea de haine strîmte, etc.

Simptomele Bartholinitei

Simptomele Bartholinitei  diferă de la caz la caz, în dependență de cum decurge boala și ce formă are.

Bartholinita acută decurge cu formarea unui  pseudo-abces , care este însoțit de dureri
acute și înrăutățirea stării generale. Durerea în regiunea abcesului poate fi atît de intensă, încît pacienta, practic, nu se poate deplasa fără ajutor. Simptomele Bartholinitei se vor menține pînă cînd abcesul se va fistuliza  de la sine, sau va fi drenat într-o instituție medicală. La deschiderea abcesului în mod independent, puroiul nu iese complet și Bartholinita devine cronică.

La Bartholinita cronică, boala poate avea un caracter îndelungat, din cauza menstruației,
hipotermiei, și a bolilor suportate în trecut este posibilă înrăutățirea stării generale și apariţia complicațiilor.

În alte cazuri, simptomele Bartholinitei nu se manifestă. Uneori  pot apărea dureri minore în timpul actului sexualși în timpul mișcării. De asemenea, forma cronică a bolii poate provoca apariția de chisturi în vagin.

Bartholinita în timpul sarcinii

Bartholinita în timpul sarcinii necesită o atenție deosebită. Infecția,  care a declanșat boala, poate penetra placenta și ajunge în sistemul circulator sangvin al embrionului. Pot apărea consecințe foarte periculoase în primele trei luni de sarcină, atunci când se formează  toate sistemele și organele viitorului copil.

Bartholinita. Tratamentul Bartholinitei

Tratamentul de bază al Bartholinitei sunt anesteziași terapia cu antibiotice. În cazul în care se dezvoltă un chist sau abces al glandelor Bartholin, deseori este necesară intervenţia chirurgicala. În timpul tratamentului se recomandă abținerea de la contacte sexuale.

Tratamentul Bartholinitei cronice are loc de obicei în mai multe etape: inițial pacientei
îi sînt prescrise tratamente termice, băi cu soluţie de permanganat de potasiu, cu mușețel, etc., apoi urmează intervenția chirurgicală pentru înlăturarea chistului glandei Bartholin. Deseori intervenția chirurgicală este combinată cu terapia antibacterială.