loading

Boli pancreatice

De faptul cum lucrează pancreasuldepinde funcţionarea multor organe. Aici se formează nişte fermenţi, fără de care nu este posibilă digestia. La fel în pancreas se produce insulina – hormonul ce reglează cantitatea de zahăr în sînge. În cazul producerii incorecte de hormoni se dereglează procesele de schimb, proteinele, glucidele, grăsimile nu se
asimilează, iar zahărul se acumulează în sînge şi urină. Prin urmare se dezvoltă diferite boli, în unele cazuri se formează chisturi şi tumori, şi de asemenea are loc comprimarea multor vase.

Cauzele dezvoltării bolilor

Bolile de pancreas, exact ca şi boala ischemică a inimii, se dezvoltă odată cu trecerea unei anumite perioade de timp, uneori – cîţiva ani. Cauzele de bază ale apariţiei lor sunt:

Simptomele principalelor boli de pancreas

În cazul inflamaţiei treptate a pancreasului se dezvoltă pancreatita cronică – una din cele mai frecvente boli a acestui organ. Are loc înlocuirea lentă a ţesuturilor normale ale glandei cu ţesuturi cicatrizante şi prin urmare se dereglează producerea de fermenţi şi apare deficitul de insulină.

Simptomele de bază ale pancreatitei cronice sunt:

Cu timpul la pacient se poate dezvolta diabetul zaharat.

În cazul pancreatitei cronice, care se diagnostichează cel mai frecvent la pacienţii ce fac abuz de alcool şi care suferă de afecţiuni ale sistemului excretor, se observă dureri inelare foarte puternice în abdomen, precum şi dureri în cavitatea toracică. În această stare
persoana are nevoie de spitalizare.

În tratamentul pancreasului participă, mai întîi de toate, medicul-gastroenterolog, însă în unele cazuri este necesară consultaţia endocrinologului şi altor medici specializaţi.

Diagnosticul şi tratamentul bolilor de pancreas la clinica  «TerraMed»

La clinica «TerraMed» se diagnostichează şi se tratează cu succes bolile de pancreas. Medicii pun în aplicare metode conservative de tratament, precum şi o abordare complexă, care include în sine măsuri simptomatice, orientate spre înlăturarea durerii, prescrierea unei diete speciale, administrarea fermenţilor pancreatici. În caz de necesitate pacientul face tratament în condiţii de staţionar. În unele situaţii poate fi necesară consultaţia chirurgului, precum şi implicarea lui nemijlocită în procesul de tratament. Faptul dat se întâmplă atunci când medicamentele nu se isprăvesc cu înlăturarea durerii şi nu ameliorează starea pacientului.