loading

Disbacterioza intestinală

Digestia integrală a hrănii şi protecţia organismului nu sunt posibile fără participarea microbilor care se află în intestin.

Disbacterioza – este o stare în care se schimbă componenţa microorganismelor, ce populează intestinul (bacteriile folositoare devin tot mai puţine, iar cele nocive, respectiv, mai multe), fapt ce duce la dereglarea lucrului tractului gastrointestinal.

Intestinul uman este populat de batalioane întregi de microbi – „răi”, „buni” şi „neutri” .

Microbii folositori — bifidobacteriile şi bacteroidele – adevăraţi prieteni. Ele ajută la digestie, protejează de alergii, întreţin sistemul imunitar şi chiar reduc posibilitatea dezvoltării bolilor oncologice. Dar şi ţin din scurt „duşmanii” : stafilococii, proteia, streptococii, ciupercile din familia Candida.

Uneori sub influenţa factorilor externi acest echilibru este perturbat – numărul bacteriilor “folositoare” se reduce, iar microbii nocivi încep a gospodări prin intestin – se dezvoltă o stare sub denumirea de „disbacterioză”. Disbacterioza – nu este o boală independentă, ci o manifestare a altor afecţiuni sau oricăror alte neplăceri în organism. Această stare poate însoţi gastrita, pancreatita şi alte boli ale organelor digestive, la fel poate fi şi o consecinţă a unei infecţii intestinale suportate, sau se poate dezvolta în urma administrării îndelungate a antibioticelor. Un impuls în dezvoltarea disbacteriozei poate servi chiar şi schimbarea regimului alimentar uzual, fapt ce se întâmplă deseori în timpul călătoriilor peste hotare. Pentru asemenea cazuri există chiar şi un termen special – „diareea călătorilor” .

Disbacterioza poate fi bănuită în cazul prezenţei unor aşa simptome precum, balonarea, diarei, constipaţii, miros din gură, greaţă, reacţii alergice la produse inofensive. În aşa caz, cel mai corect este să vă adresaţi la gastroenterolog. Medicul vă va îndrepta la analiza bacteriologică a maselor fecale şi, în caz de necesitate, la alte investigaţii ale tractului
gastrointestinal.  Dacă disbacterioza  se va confirma, o să vi se prescrie tratament – dietă, probiotice (microbi „folositori” sub formă de praf şi capsule), dar posibil şi antibiotice, pentru a distruge locuitorii nocivi din intestin. Neapărat se va desfăşura o terapie, orientată asupra bolii – cauzei disbacteriozei.

-1

Peste un anumit timp (de regulă cîteva luni) o să vă eliberaţi de neplăcerile cu sănătatea şi veţi putea din nou să vă bucuraţi de viaţă.

Cauzele

Disbacterioza nu se dezvoltă la oamenii sănătoşi, fiind un semnal specific al problemelor din organism.

La dezvoltarea disbacteriozei pot duce diferite cauze:

În cazul disbacteriozei în intestin apar bacterii nocive şi ciuperci (de exemplu, ciupercile din familia Candida), iar numărul microorganismelor folositoare se reduce, ceea ce duce la dereglarea digestiei. Fără tratament în peretele intestinului se dezvoltă treptat procese
inflamatorii (colita), boala progresează.

Disbacterioza de lungă durată se caracterizează prin dereglarea absorbţiei vitaminelor, grăsimilor, altor componenţi alimentari, fapt ce duce la scăderea greutăţii, anemiei.

Manifestările cele mai frecvente ale bolii sunt: umflarea abdomenului, dureri abdominale, diarei dese, constipaţii şi scaun neregulat (diarei şi constipaţii alternante).

Diagnosticul

Diagnosticul şi tratamentul disbacteriozei se efectuează de gastroenterolog. Pentru confirmarea diagnosticului este necesară analiza bacteriologică a maselor fecale. În calitate de investigaţii suplimentare de către medic pot fi indicate:

Tratamentul

Componentele de bază ale tratamentului sunt:

Tratamentul, de regulă, permite restabilirea unei digestii normale în decurs de două luni.

Din păcate, tratamentul de succes al disbacteriozei intestinale nu garantează un rezultat pe viaţă. Microflora intestinală este foarte sensibilă la factorii externi şi reacţionează la diferite nereguli ale organismului uman. Pentru a diminua riscul de dezvoltare al disbacteriozei este necesar să luaţi antibiotice, doar conform unor indicaţii stricte, să trataţi la timp bolile de răceală şi afecţiunile tractului gastrointestinal.

Priorităţile metodicilor clinicii «TerraMed»