loading

Ecografia pelvină

Examenul ecografic al uterului, trompelor uterine, ovarelor şi al organelor pelviene adiacente este una dintre metodele cele mai accesibile în diagnosticul diverselor boli ginecologice. Ecografia este o metodă modernă și  înalt informativă – de investigare,
neinvazivă, lipsită de efecte secundare, ce a revoluționat imagistica medicală și a adus un plus de certitudine în punerea unui diagnostic.

Există două metode principale de efectuare a ecografiei uterului şi a ovarelor: prin peretele
abdomenului – ecografie transabdominală şi prin vagin – ecografie transvaginală. Pentru că fiecare din aceste metode are particularitățile și plusurile sale, dacă este posibil, ar fi indicată folosirea ambelor metode.

Ecografia transabdominală

Pentru a obţine rezultate precise ale ecografiei transabdominale a organelor pelviene, este
important ca vezica urinară, care se află lîngă aceste organe, să fie plină. Ecografia determină dimensiunile și structura entităților patologice depistate. O recomandare ar fi respectarea unei diete (cu excluderea alimentelor ce provoacă meteorism), cu aproximativ trei zile înaintea ecografiei, pentru a nu produce dilatarea intestinului sau gaze în colon, care pot împiedica vizualizarea corectă a unor organe.

Examinarea uterului

Ecografia uterului poate descoperi un uter mărit de volum sau cu o formă sau poziție anormală, se determină contururile exterioare ale uterului. Se examinează endometrul și cavitatea uterină. În lipsa sarcinii, cavitatea uterină este fantă. Grosimea endometrului
şi structura sa depinde de faza ciclului menstrual.

Examinarea ovarelor

Ecografia informează asupra poziționării ovarelor în raport cu uterul, ținînd cont de corpul galben, foliculi. Se determină corespunderea organelor examinate cu faza menstruală. Dacă în rezultatul ecografiei se depistează neoplazii, se va determina structura, dimensiunile și forma acestora.

În afară de starea ovarelor și al uterului, prin ecografie se poate obține evaluarea trompelor
uterine, vezicii urinare.

În timpul ecografiei pot fi depistate următoarele dereglări și boli:

În ce cazuri este necesară ecografia organelor pelviene?

Ecografia pelvină este recomandată ca măsură de profilaxie și prevenire a disfuncțiilor
ginecologice  și trebuie efectuată o dată pe an.  Pentru o vizualizare mai clară și corectă a organelor, este necesară respectarea unei diete, prin excluderea legumelor, fructelor, sucurilor, pîinii negre și produselor lactate, timp de 1-2 zile, pentru a evita balonarea în intestine.Ziua de examinare cu ultrasunete a uterului şi a ovarelor este determinată de medicul ginecolog, şi depinde de scopul investigaţiilor. De regulă, se recomandă efectuarea ecografiei în a 5-a – a 7-a zi a ciclului menstrual.

În clinica «TerraMed»,ecografia este efectuată de medici de categorie superioară, doctori în științe, cu experiență vastă în domeniu.