loading

Herpes

Herpesul – una din cele mai răspîndite infecții virale umane. Virusul Herpes Simplex (HVS) afectează  pielea si  mucoasele (mai des  pe față și organele genitale), sistemul nervos central (meningite, encefalite), ochii (conjunctivite, cheratite).VHS poate influența negativ  asupra sarcinii si nașterii, fiind asociate cu  avorturi spontane, făt născut mort, prematuritate, ori infecție generalizată  postnatală.   Constatăm o legătură între herpesul genital si cancer de col uterin, și cancer de prostată la bărbați.

Herpesul genital este o infecție determinată de două serotipuri – de  Virus Herpes Simplex-1 si Virus Herpes Simplex-2, mai frecvent  fiind prezent  HVS-2.

Căile de transmitere

Este una din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, virusul fiind transmis prin contact sexual de la partenerul infectat cu  herpes genital. De cele mai multe ori persoanele ce transmit infecția  pot fi asimptomatice ori cu semne sau simptome minore la momentul contactului sexual, sau chiar neștiind ca sunt infectate. Factorii  declanșatori ai apariției  și sau reactivării  virusului herpesului genital sunt:

Herpesul genital. Simptome

După semnele de apariție și instalare a bolii, se evidențiază  prima apariție a  herpesului genital (primul epizod de îmbolnăvire) si recidiva ( reapariții  ulterioare de reactivare a
virusului).

Primul epizod al herpesului genital se caracterizează  prin apariția în  succesiune a leziunilor herpetice, primele simptome fiind înroșirea, senzațiile de mîncărime și arsură, durere si inflamarea pielii din jurul  sau de pe organul genital afectat. Aceste semne  pot fi însoțite  de anxietate, febră, cefalee (ca la gripă). Peste cîteva zile apar vezicule mici cu lichid transparent. Veziculele se sparg, formînd eroziuni mici  hiperemiate și foarte dureroase. Localizarea eroziunilor pe organele genitale externe pot  provoca  micțiune dureroasă. Odată cu formarea crustei, începe perioada de vindecare, care ține pîna la 14 zile.

Aparițiile ulterioare – recidivele, sunt mai puțin severe și mai scurte față de  primul episod  al herpesului genital. În recidivă de obicei lipsește  anxietatea, cefaleea si febra, sunt mai puține erupții.  Factori declanșatori ai reactivării virusului  pot fi diferite infecții, temperaturile scăzute, consumul excesiv de alcool, stresul. Recidivele de obicei apar in unul și același loc. Durerea și timpul de vindecare scad de la un episod la altul. Perioada de vindecare a erupțiilor poate fi de  7 – 10 zile.

Cel mai mare risc de transmitere a infecției  este anume in  epizoadele cu semne si simptome evidente  ale herpesului.

Cel mai frecvent,  persoanele infectate cu HSV genital sunt  asimptomatice. În  astfel de
cazuri infectarea  partenerilor  poate  avea loc  chiar și în lipsa  leziunilor vizibile. Majoritatea persoanelor infectate  nu au semnele si simptomele tipice, caracteristice 
herpesului genital.

Zona de localizare a herpesului genital la femei este: labiile mici și mari, vulva, clitorisul, vaginul, cervixul; la bărbați: capul penisului, prepuțul, uretra.

Cu toată varietatea clinică simptomatică a herpesului  genital și asocierea, destul de frecvent, cu alte infecții uro-genitale cu simptomatică identică, este foarte importantă identificarea a agentului cauzator al bolii.

Herpesul genital. Diagnostic

În clinica  «Terra Med» diagnosticarea herpesului genital se face repede  și  fără durere, fiind depistate eventuale boli venerice, ce deseori sunt concomitente  herpesului genital. În cazuri în care  leziunea este tipică, diagnosticul se stabilește  prin examinarea vizuală clinică a zonei genitale afectate. În cazuri atipice, dificil de diagnosticat se recurge la prelevarea  unor probe de laborator. Diagnosticul de laborator pentru depistarea virusurilor  Herpes Simplex 1 și 2,  se face prin  două metode: (1) metoda de descoperire a HSV și (2) de  descoperire a anticorpilor la HSV. Pentru metoda 1 –proba se face din lichidul colectat direct din leziunea suspectă pentru herpes genital, pentru proba 2  se colectează sînge.

Herpesul genital. Tratament

Tratamentele contemporane nu elimină definitiv infecția cu HSV. Între epizoadele de recidivă, virusul rămîne cantonat inactiv în organism, pînă la apariția factorilor declanșatori, cum ar fi slăbirea imunității. Tratamentul accelerează vindecarea leziunilor, micșorează numărul recurentelor  și reprimă virusul  HSV. Nici un tratament nu poate elimina completamente  infecția cu HSV.

Medicamentele antivirale, cu administrare locală, (sub formă de creme și unguente) grăbesc vindecarea leziunilor, dar nu tratează definitiv.

Deseori, medicii recomandă tratament complementar terapiei antivirale, cum ar fi: imunomodulatoar, fizioterapie, ș.a.

Tratamentul bolnavilor, infectați cu HSV, mai ales în forme cronice, în care reactivările sunt frecvente, prezintă dificultăți metodologice și practice semnificative.

Durata, intensitatea și volumul terapiei bolnavilor de herpes genital, sunt determinate de forma clinică, stadiul și gravitatea epizoadelor.

Avantajele metodelor noastre

Administrarea preparatelor antivirale în etapa timpurie (cînd apar doar senzațiile de arsură și durere, pînă la apariția erupțiilor), poate preveni apariția leziunilor cutanate. Preparatele antivirale, administrate la etapa apariției leziunilor cutanate, reduc timpul de vindecare a
acestora. În cazurile cînd reactivările sunt frecvente, se recomandă tratament profilactic al herpesului genital, pe o perioada lungă de timp (cîteva luni). Partenerul sexual al persoanei, infectate cu HSV, necesită investigat, și în cazul depistării virusului, trebuie tratat.