loading

Hiperplazia benigă de prostată

Hiperplazia benigă de prostată (HBP) – reprezită nişte excrescente beningne la prostată care, în dezvoltarea lor, apasă uretra.Consecinţa directă a HBP este perturbarea urinării normale. Fiecare al doilea bărbat de peste 40 de ani suferă de hiperplazie benignă la prostată.

Simptomele

Cel mai important şi adesea unicul simptom este senzaţia dureroasă, neplăcută la urinare.

Nevoia de a urina devine tot mai frecventă, iar golirea vezicii urinare este dificilă – jetul de urină este slab, iar cantitatea de urină rămasă în vezică depăşeşte norma. În mod normal o persoană îşi poate controla şi reţine urina, totodată jetul având o presiune normală, fără a fi forţat. În cazul hiperplaziei benigne de prostată, dereglările în urinare se dezvoltă treptat.

Prima etapă de dezvoltare a HBP

A doua etapă de dezvoltare a HBP:

Diagnosticul

Un factor important în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată este diagnosticarea precoce a acesteia şi ca rezultat, tratamentul promt şi eficace.

USG – la etapa iniţială are loc examinarea vizuală a prostatei şi a sistemului urinar cu ajutorul aparatului cu ultrasunet.

Analiza urinei în 3 porţii – analiza urinei printr-un mod strict definit. În prezent, practica demonstrează că respectiva analiză, prin care se analizează secreţiile prostatei permite să dăm răspunsuri la această
întrebare.

Examinarea microspopică a secreţiilor prostatice – examinarea microscopică a secreţiei prostatei se face pentru a depista prezenţa leucocitelor ;i a eritrocitelor din sânge, a macrofagelor, etc.

De asemenea, se analizează consistenţa, culoarea şi transparenţa. Pe baza acestui studiu se face o concluzie despre funcţionarea normală sau anormală a prostatei, sunt identificate devierile posibile.

Tratamentul

Hiperplazia în prima etapă se tratează cu succes fără intervenţie chirurgicală: dacă pacientul se adreseazăla timp la medic, acesta stabileşte tratamentul.

Tratamentul conservator al hiperplaziei în a doua etapă poate fi ineficient. Perioada iniţială a etapei a doua poate fi stabilizată, iar după un tratament conservator prelungit, pacientul revine la normal.

Intervenţia chirurgicală în cazul hiperplazie benigne de prostată are loc doar în cazul absenţei efectului tratamentului conservator.

Alcoolul, alimentele picante pot duce la complicaţii în cazul HBP. Majoritatea bărbaţilor percep aceste schimbări ca pe ceva caracteristic vârstei, nu dau atenţie. În starea avansată de hiperplazie benignă de prostată tratamentul devine imposibil fără de intervenţie chirurgicală.

Avantajele tratamentului hiperplaziei benigne de prostată la clinica „Terramed”