loading

Incontinenta urinara la femei

Incontinența urinara la femei (IU) reprezintă afecţiunea  aparatului urinar, care poate fi tratată la orice vârstă.

Incontinența urinară de efort (stres) la femei este pierderea involuntară de urina, ce are loc, de obicei, în cadrul activităților care cresc presiunea intraabdominală, cum ar fi tusea, strănutul, rîsul efortul fizic. Incontinența urinară la femei este o afecțiune larg răspîndită.

Incontinența urinară se înregistrează mai frecvent la femei ( la cel puțin 30 %), odată cu înaintarea în vîrstă.

IU este cauzată de slăbirea mușchilor pelvini care nu mai pot susține vezica sau uretra în poziție anatomică. Ca urmare, se pierde abilitatea de a preveni scurgerea involuntară de urină atunci când se exercită o anumită presiune (stres) la nivelul abdomenului.

Incontinența urinara. Cauze:

Cele mai studiate și demonstrate cauze ale incontinenței urinare sunt : vîrsta, obezitatea și incontinența urinară după naştere.

Incontinenţa urinară de efort (stres) (IUE) este cea mai frecventă formă de IU la femei. Sunt descrise 3nivele de gravitate ale IU de efort:

Nivel bazal: IU apare în urma efectuării unor exerciții fizice ușoare (fitness)

Nivel mediu: IU apare în urma efectuării unor activități cotidiene (ridicatul de pe scaun, strănut, tuse, râs)

Nivel sever: când IU este
permanentă (apare și în timpul somnului)

Diagnosticarea IU:

Incontinența urinară. Tratament

Tratamentul incontinenței urinare de efort cu remedii populare este ineficient, vindecarea bolii se realizează prin tratament conservator sau chirurgical.

Din păcate, în majoritatea cazurilor, tratamentul conservator  ( antrenarea musculaturii
pelvine , lupta împotriva obezității, tratarea bronșitei și constipației), nu are succes. Deoarece incontinența urinară de efort la femei este cauzată şi de anomalia anatomică a parţii inferioare a bazinului mic. Medicamente pentru tratarea incontinenței urinare nu există.

Noile tehnici chirurgicale minim invazive au cea mai mare rată de succes în tratamentul incontinenței urinare de efort. În Europa, în ultimii  10 ani, s-au efectuat mai mult
de 200.000 de astfel de operații (TVT si TVT-O). Această metodă este considerată standardul de aur în tratamentul  incontinenței  urinare.

Intervenția chirurgicală minim invazivă cea mai folosită este TVT (bandeleta transvaginală). În cadrul acestei intervenții, inferior de uretră se poziționează o mesă de material, care o susține pe aceasta ca intr-un hamac, asigurîndu-i o poziție normală. Bandeleta TVT este unicală,  de aceea recidiva incontinenței urinare de efort și complicațiile, sunt  practic
excluse.

Bandeleta se instalează printr-o miniincizie, de 1 cm. Procedura dureză 15-20 minute. Durata de spitalizare în clinică este de 1-2 ore.

Nu rămîn semne după operație, peste 1-2 luni nici chiar un profesionist nu va găsi urmele intervenției.

Avantajele tratamentului incontinenței urinare de efort în clinica «TerraMed»