loading

Polipii uterini. Tratamentul polipilor uterini

Polipii uterini – reprezintă o afecţiune a organismului femeii, caracterizată prin proliferarea mucoasei uterului şi apariţia unor protruzii ce se numesc polipi. Pe fundalul apariţiei polipilor în uter creşte probabilitatea dezvoltării cancerului uterului.

Cauzele polipilor uterini.

Cauza principală a polipilor uterini sunt schimbările în sistemul endocrin şi producerea hormonilor sexuali feminini  – estrogeni. În legătură cu mărirea estrogenilor în sânge, mucoasa uterului se îngroaşă şi se formează protruzii de diferite dimensiuni – polipi uterini. La apariţia polipilor în uter pot duce astfel de afecţiuni cum ar fi:

Sunt posibile recidive ale polipilor după naştere, avort, chiuretajul cavităţii uterine.

Simptome ale polipilor în uter:

Polipii de dimensiuni nesemnificative sunt fără oarecare simptome, faptul acesta îi face neobservaţi timp îndelungat.

Simptomele esenţiale ale polipilor în uter sunt:

Polipii uterini şi graviditatea

În fiecare lună mucoasa uterului (endometrul) se înnoieşte, iar tot surplusul iese în timpul
ciclului menstrual.  În timpul gravidităţii, din cauza elaborării în cantităţi mari a hormonilor poate avea loc perturbarea hormonală în organism. Pe acest fundal mucoasa uterului poate să crească mult şi nu iese împreună cu menstruaţia. Anume astfel, timp de câteva cicluri menstruale apar polipii în uter.

Uneori, polipii utreini pot fi cauza imposibilităţii de a deveni gravidă, până când nu vor fi
eliminaţi polipii.  Polipii au forma rotundă ori ovală, care cresc din pereţii uterului şi pot atinge dimensiuni de până la 5 centimetri.

Polipii uterini, tratamentul.

Tratamentul polipilor uterini, de regulă se efectuează printr-o intervenţie chirurgicală, pentru îndepărtarea lor din uter. Această intervenţie este numită hiteroscopie şi se efectuează cu ajutorul histeroscopului. În cazul apariţiei recidivilor polipilor în uter se face chiuretajul. Chiuretajul prezintă eliminarea mecanică a endometritei  împreună cu polipii. După efectuarea operaţiei ori a chiuretajului  se recomandă examinarea medicului specialist întru a evita recidive. Dacă polipii în uter au apărut din cauza perturbării ciclului menstrual, atunci medicul indică terapia hormonală cu ajutorul contraceptivelor orale şi alte preparate medicamentoase.

Polipii uterini, operaţia. Operaţia pentru eliminarea polipilor uterini.

Operaţia pentru eliminarea polipilor din uter (tratamentul operatoriu) nu este recomandată
pacientelor cu afecţiuni inflamatorii, de aceea înainte de înlăturarea polipilor pe cale chirurgicală, femeia efectuează controlul pentru depistarea afecţiunilor cu transmitere sexuală.

Mai multe femei, pentru a înlătura polipii uterini recurg la metode populare, faptul acesta nu este recomandat, deoarece aceste metode nu sunt destul de eficiente. Dacă polipii din uter nu sunt eliminaţi la timp, lucrul acesta poate duce la dezvoltarea cancerului uterin. Cea mai eficientă metodă de tratare a polipilor este înlăturarea lor.

Priorităţile tratamentului polipilor în uter în cadrul clinicii „TerraMed”