loading

Refluxul gastro-esofagian (BRGE)

BRGE – afecţiune a tractului gastrointestinal, ce face parte din bolile cronice. Ea se întîlneşte destul de des, ceea ce îi face pe mulţi oameni să caute unde se poate de făcut o gastroscopie. Din cauza acestei boli stomacul produce intensiv acid gastric acidulat, care
împreună cu alimentele pătrund din stomac sau duoden în esofag.  Procesul deplasării lichidului într-o direcţie opusă celei fiziologice se numeşte reflux – de aici şi denumirea
bolii. Refluxul conduce la lezarea şi ulceraţia mucoasei esofagului, precum şi la îngustarea acestuia în rezultatul formării cicatricilor şi dereglării capacităţii de trecere.

Причины возникновения ГЭРБ

La dezvoltarea acestei boli conduce dereglarea funcţionalităţii normale a sfincterului – un muşchi inelar, amplasat la limita dintre esofag şi stomac. Sfincterul permite trecerea alimentelor din esofag în stomac , dar nu permite ca acestea să tracă înapoi.

Din ce cauză scade tonusul sfincterului esofagian:

La fel printre cauzele BRGE se prezintă hernia hiatusului esofagian, tensiunea ridicată în interiorul cavităţii abdominale (în rezultatul efortului fizic intensiv după luarea mesei, în timpul sarcinii şi etc.), bolile asociate ale tractului gastrointestinal, sistemului endocrin şi
nervos.

La această boală conduce şi alimentaţia dezorganizată: iregularitatea meselor, înghiţirea rapidă a hranei, pasiunea faţă de băuturile gazate. Şi dacă persoana nu acordă atenţie obişnuinţelor sale alimentare, ea are nevoie garantat de informaţia unde se poate de făcut o gastroscopie.

Simptomele BRGE

Diagnosticarea BRGE la clinica«TerraMed»

Oricare din simptome ne impun să facem gastroscopia şi esofago-gastro-duodenoscopia pentru concretizarea diagnosticului. În plus, va fi nevoie de:

Tratamentul BRGEla clinica«TerraMed»

Dacă arsura vă deranjează mai mult de două ori pe săptămînă, atunci se poate suspecta dezvoltarea BRGE.  În acest caz, trebuie să vă adresaţi la medic, pentru a face o gastroscopie şi alte investigaţii, şi pentru a stabili diagnosticul. După aceasta specialistul va alege terapia corespunzătoare.

Partea medicamentoasă a tratamentuluise indică în baza plîngerilor pacientului, gradului de manifestare a simptomelor şi a rezultatelor investigaţiilor. Pentru uşurarea temporară a stării pacientului se folosesc medicamente ce reduc aciditatea (antiacide). În scopul prevenirii întoarcerii bilei în esofag, se prescriu preparate de acid ursodeoxicolic. Însă, dacă are loc refluxul alimentelor din stomac, sunt necesare medicamente ce reduc cantitatea de acid produsă de stomac – inhibitorii H2 – a receptorilor de histamină şi pompei protonice.

Adesea pacienţii, preocupaţi de întrebarea, unde se poate de făcut o gastroscopie şi de primit pastila eficientă, nu atrag atenţie la recomandările privind schimbarea stilului de viaţă. Dar pentru lupta cu BRGE ele sunt foarte importante:
Pentru a trata boala cu succes, de mare importanţă sunt şi recomandările dietetice: