- Vertebrologie
- Gastroenterologie
- Hepatologie
- Ginecologie
- Dermatologie
- Acupunctura
- Cardiologie
- Laborator
- Tratament cu laser
- Diagnosticarea radiațiilor
- Mamalogie
- Neurologie
- Neurochirurgie
- Chirurgie generala
- Oncodermatologie
- Ortopedie
- Ortopedia pentru copii si maturi
- Otorinolaringologie(ORL)
- Pediatrie
- Chirurgia plastică
- Policlinică
- Proctologie
- Psihologie și logopedie
- Psihoterapie
- Pneumologie
- Reumatologie
- Medicina reproductivă
- Chirurgie vasculară
- Stomatologie
- Terapie
- Traumotologie
- Uroandrologie
- Urologie
- Fizioterapie
- Litotriția extracorporală
- Endocrinologie
Virusul Papiloma Uman
Virusul Papiloma Uman HPV (human papilloma virus) este un virus larg raspandit, cauzeaza afectarea pielii și mucoaselor. Pînă acum sunt cunoscute cca 100 de tipuri de HPV. Diferite serotipuri de HPV determină apariția diferitor tipuri de afecțiuni. Spre exemplu, serotipul
1 al HPV este implicat în apariția condiloamelor plantare; HPV de tip 2 și 4 – condiloame comune; HPV de tip 3 și 10 – negi plați; HPV de tip 6 și 11 – condiloame genitale; HPV de tip 16, 18, 31, 33 și 35 determină apariția displaziilor cervicale și al cancerului de col uterin.
Condiloame acuminate sunt niște excrescențe de culoarea pielii, localizate în aria organelor genitale externe, în jurul anusului, uneori în cavitatea bucală Sunt provocate de o
boală de piele virală, virusul responsabil pentru negii genitali este Virusul Papiloma Uman (HPV)
Infectarea cu HPV se produce prin contact direct cu pielea sau mucoasa infectată, nu este exclusă calea habituală de transmitere. Specific pentru infecția HPV este o perioadă îndelungată de stare latentă (de cînd se produce infectarea și pînă la exprimarea clinică, adică apariția leziunilor). În aceasta perioadă pacientul este slab virulent, iar HPV nu se poate determina prin metode de laborator.
HPV determină doua tipuri de modificări tisulare:
– displazii cervicale cu risc crescut de evoluție în cancer de col uterin (țesuturi precanceroase) determinate de Serotipurile HPV «cu risc major» (16,18,31,33 și 35).
– condiloame acuminate (negi) determinate de serotipurile «cu risc minor» (6 și 11)
Condiloamele acuminate apar doar la 1-2 % din persoanele infectate cu HPV «cu risc minor». Apariția și eventualele recidive sunt legate de starea generală a pacientului și slăbirea sistemului imunitar.
Condiloamele acuminate cresc de obicei în locurile, sensibile, traumatizante în timpul contactului sexual. Durata din momentul cînd se produce infectarea și pînă la exprimarea clinică, adică apariția condiloamelor, poate trece de la cîteva săptămîni- pînă la cîțiva ani.
În zona organelor genitale apar excrescențe cărnoase, proeminente, de culoarea pielii sau roze. Mărimea negilor este de la 1 mm. pînă la cîțiva centimetri. Leziunile pot crește în formă de conopidă in jurul anusului sau a organelor genitale.
La bărbați condiloamele acuminate apar pe capul penisului, prepuţiu, frenul prepuțului,
straturile prepuțului.
La femei sunt afectate, formațiunile labiale: labiile mari, labiile mici, clitorisul, orificiul uretral extern, orificiul vaginal, himenul, vaginul, colul uterin.
Atît la femei, cît și la bărbați, condiloamele acuminate, pot apărea în zona anală. Această localizarea a leziunilor nu are legătură directă cu contactele sexuale anale. HPV nu
afectează doar o zonă limitată, ci o suprafață mai extinsă (de obicei, întreaga arie a organelor genitale, inghinale, perineul, pielea din jurul anusului).
Diagnostic HPV
Examinare genitală la prima vizită la medicul specialist.
În cazul suspecției la condiloame acuminate, este necesară excluderea altor boli asemănătoare, cum ar fi : molluscum contagiosum și veruci largi (manifestări ale sifilisului). Toți pacienții cu HPV vor fi investigați în mod obligatoriu la sifilis și HIV/SIDA. Este recomandabil de a investiga și alte infecții cu transmitere sexuală.
Virusul Papiloma Uman. Tratament
După orice tratament sunt posibile recidive. Metodele de tratament conservativ:
- Cauterizarea cu Laser este înlăturarea condiloamelor acuminate cu ajutorul laserului
- Electrocoagularea utilizează, în scopul cauterizării şi eliminării condiloamelor, curentul electric de înaltă frecvenţă. Procedura tratamentului poate fi dureroasă şi, din această cauză, aplicarea electrocoagulării necesită utilizarea anesteziei. De regulă rămîn cicatrice postoperatorii.
Avantajele metodelor noastre
În prezent, se elaborează și prelucrează preparate antivirale și vaccinuri pentru tratarea infecției HPV, și în perspectivă (peste 10 ani), este posibil să apară remedii specifice și vaccinuri eficiente împotriva HPV.
Alegerea finală a tratamentului este individuală pentru fiecare pacient în parte și depinde de mai mulţi factori (serotipul condiloamelor acuminate, cantitate, localizare ș.a.)
Pe durata tratamentului este necesar de a exclude factorii, ce influențează negativ asupra imunității (suprarăciri, fumatul, stresul, abuzul de alcool, surmenaj prelungit, avitaminoze).